Vi er også på Facebook:  FaceBookIcon.gif

logo.gif (4325 bytes)
Stiftet 19. maj 2001

Nyt om SLFS:
Nyhedsbrev februar 2024
Husk at betale kontingent
Husk at bestille Årbogen 2023
Det sker i 2024
Samsø billed database
Samsø slægtsnavne
 

UK.png English Summary

Nyeste artikler:

Opdateret:
19/04/2024
af: Niels Erik Thunbo Pedersen

Webmaster:
Niels Erik Thunbo Pedersen

Sprog/Language:

Persondatapolitik:
Persondata- og Cookiepolitik

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø Du er ikke logget ind
LOG IND
»Ingen fremtid - uden fortid«
Flystyrtet over Samsø lørdag den 9. oktober 1943
Skrevet af: Knud Schou Poulsen, 30/04/2015 - Redigeret af: Niels Erik Thunbo Pedersen
Vis Oversigten

Den 9. oktober 1943 var en flot efterårsdag med solskin, blå himmel uden en sky og helt stille vejr. På dette tidspunkt boede mine forældre og jeg på Langgade 38, Tranebjerg by, hvor mine forældre Magdalene Schou og Hans Kristian Poulsen drev en forretning med radio- og el-artikler samt serviceværksted. Til huset hørte en have med bl.a. frugttræer.

Jeg var sammen med mine forældre ved at plukke æbler, da vi hørte motorlyd fra flyvemaskiner Vi tillagde det ikke videre betydning, da vi var vant til at høre flyvere, men da vi hørte knitrende lyde, som stammede fra jagernes maskingeværer, kikkede vi op og så mod nord en sølvfarvet stor maskine, og omkring den fløj mindre mørke prikker, som var tyske jagere. De bombefly vi havde set komme om dagen og på det tidspunkt var ikke camouflagemalet. Det store fly var beskadiget, og der kom røg ud fra den ene vinge, flyet fløj usikkert og havde retning mod nord.

Pludselig så vi en del faldskærme folde sig ud. Det var besætningen, der sprang ud. De landede i god behold på nær et enkelt besætningsmedlem, der var blevet dræbt under ildkampen. Maskinen forsatte og kom ud af syne. Kort tid efter hørte vi et voldsomt brag, og en stor og tyk røgsky kom til syne på den nordlige himmel.

Vi var bange for, at maskinen var styrtet ned i f.eks. Onsbjerg, hvilket kunne have fået katastrofale følger, men senere fik vi at vide, at den var styrtet ned i Alstrup og havde antændt Signe Jensens hus og Anton Jensens gård. Begge nedbrændte til grunden.

Maskinen, et B17 bombefly, der var på vej hjem til England, mødte sin skæbne over Samsø. Besætningen blev taget til fange af tyskerne og tilbragte resten af krigen i tysk fangenskab. Alle overlevede.

Hvor maskinen styrtede ned i Alstrup, er der rejst en mindesten. Den står på grunden til Alstrup 2.

Hvordan besætningen blev fanget, er der skrevet meget om bl.a. i John Roth Andersens bog ”Der ligger en ø SAMSØ ” side566. og på hjemmesiden www.airmen.dk. Få evt. mere at vide i Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsøs arkiv.

Det var det, jeg så den 9. oktober 1943. Jeg glemmer det aldrig.

Knud Schou Poulsen, Tranebjerg Samsø

Efterskrift.
Bombeflyene brugte Samsø som navigationspunkt under deres togter til Tyskland. Til at begynde med fløj de om natten uden navigationslys. Senere, da det tyske luftvåben var nedkæmpet, foregik det med fuldt kabinelys og navigationslys. Det varede ca. 2 timer, før den sidste maskine havde passeret Samsø. Nogle timer senere passerede de igen Samsø på vej hjem til baserne i England, Da Tyskland blev kraftig bombet, kunne vi mange gange se himlen mod syd oplyst fra den kraftige bomning af de tyske byer. Flyene var ret præcise. De kom kl. 8:00 om aftenen; om dagen dog også på andre tidspunkter.

www.genealogy-samsoe.dk - 0
Grafik og tekst er optimeret til Internet Explorer
Set bedst med en skærmopløsning på 1024 x 768 eller højere
AspUpload Table Editor
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.03