Nu også på Facebook:  FaceBookIcon.gif

logo.gif (4325 bytes)
Stiftet 19. maj 2001

Nyt om SLFS:
Husk at betale kontingent
Det sker i 2019
Nyhedsbrev Nov. 2018
Bestil årbogen 2018 her
... og Samsømærkerne 2018
Samsø billed database
Samsø slægtsnavne
 

UK.png English Summary

Nyeste artikler:

Opdateret:
11/08/2018
af: Niels Erik Thunbo Pedersen

Webmaster:
Niels Erik Thunbo Pedersen

Sprog/Language:

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø Du er ikke logget ind
LOG IND
»Ingen fremtid - uden fortid«
Samsøs sidste lods
Skrevet af: Niels Erik Thunbo Pedersen, 27/01/2018
Vis Oversigten

Lods Jens Hansen, Langøre, som ses afbilledet herunder gav hvervet videre til sin hustrus søn af et tidligere ægteskab og omkring år 1936 ophørte denne så hvervet som lods i Langøre.

Båden er nok blevet afhændet til anden siden, men sejlene fra lodsbåden med den typiske og letgenkendelige lodrette røde stribe blev lagt til side.

Sådan har de ligget foldet sammen i omkring 80 år og en lille bid af Samsøs maritime kulturhistorie er blevet bevaret.

Et af foreningens medlemmer havde i generationerne efter Hans Jørgen Nielsens død opbevaret det et sted her på Samsø. I forbindelse med salg af ejendom ønskede han at skille sig af med samlingen af sejl og rettede en henvendelse til Samsø Museum om hvorvidt man dér kunne indlemme dem i museets regi.

Efter nogen tids overvejelse takkede man pænt nej og da ejeren ikke var interesseret i selv at opbevare dem længere var gode råd dyre.

Udsigten til at dette unikke og særlige stykke kulturhistorie ville gå tabt for eftertiden fik os til at gå i tænkeboks. I Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø havde vi løbende haft kendskab til hele forløbet, og efter aftale med ejeren rettede vi henvendelse til M/S "Museet for Søfart" i Helsingør og satte dem ind i sagen. Et søfartsmuseum måtte da være begejstret for at modtage sejlene.

Her midt i januar måned blev det så endeligt meldt ud fra Søfartsmuseet, at de gerne ville overtage sejlene og tirsdag den 23. januar er sejlene blevet afhentet.

Det vil sige at det mest interessante, nemlig sejlet med lodsstriben og et forstagssejl, mens de ørige sejl og sejldugsrester vil blive overdraget til Marstal Museum.

Vi havde inviteret medlem af pressen til at dække overleveringen, og der vil en af de nærmeste dage komme en lille artikel i Samsø Posten som foreningen ikke har part i.

IMG_1053.JPG

Roberts Sørensen (SLFS), Thorbjørn Thaarup M/S Søfart og Jens Øster Mortensen studerer detaljer ved lodssejlet.

www.genealogy-samsoe.dk - 0
Grafik og tekst er optimeret til Internet Explorer
Set bedst med en skærmopløsning på 1024 x 768 eller højere
AspUpload Table Editor
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.03