Årgang 6  Nummer 3

November 2007

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø

"Ingen fremtid - uden fortid"

Tiden for udgivelsen af foreningens 7. årbog nærmer sig med hastige skridt. Denne gang har årbogen fået titlen: "Rejst af samsinger", da den har øens mange mindesmærker som gennemgående tema.

I dette nyhedsbrev kan du læse meget mere om den nye årbog, og du kan få en lille forsmag på den, - i form af lidt opfølgende stof til sidste års bog, der havde Besser som hovedtema: Ole Kristian Boje, der er medlem af foreningen, har fundet mere materiale om Madebjerggård.

Vi vil meget gerne se rigtigt mange af Jer til årbogspræsentationen i Besser. Men kan du ikke være til stede dér, kan du selvfølgelig bestille årbogen til udsendelse umiddelbart efter udgivelsen. Det samme gælder årets julemærker, der i år vil være med motiver fra eller i tilknytning til årbogen. Og når du så har pungen fremme, må du da også gerne betale dit kontingentet for 2008 allerede nu ... 

Indbetaling kan ske til giro/bank reg. nr. 0536 konto nr. 60077193. Husk at angive medlemsnummer og en kort beskrivelse af, hvad betalingen dækker.

Invitation til præsentation af SLFS’s årbog 2007.

Lørdag den 24. november 2007 kl. 14.30
i Besser Forsamlingshus, Besser Hovedgade 32.

Under temaet ”Rejst af Samsinger” bringer SLFS i år en række beretninger om Samsø’s mindesmærker rejst i tidens løb for at hædre betydningsfulde personer eller for at mindes skelsættende begivenheder i vor historie. Der fortælles i tekst og billeder om tilblivelsen af disse mindesmærker og om de pågældendes liv og virke og om begivenhedernes forløb.

Der er gratis adgang for alle med interesse for Samsøs historie. Foreningen byder på kaffe og hjemmebag fra Grethes køkken og undervejs vil der blive vist mange af billederne fra bogen i forbindelse med et causeri over udvalgte kapitler. Her er et lille udpluk af bogens indhold:

  • Mændene bag udsigtsområdet ved Ballebjerg, sognerådsformand Morten Madsen og købmand Niels Nygaard og stenen på Telegrafbakken med navnene på de mænd, der under første verdenskrig holdt vagt på ”Udkigsstation Issehoved”.
  • Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920 fejrer Samsø med hele fire mindesten i Nordby, Toftebjerg, Brundby og på Kongehøjen.
  • Trækorset på den lille kirkegård på Kyholm, bliver genindviet i 1932 til minde om de døde, der blev begravet her fra befæstningsanlæggene under Englandskrigene 1801-1814 og senere, da øen tjente som karatænestation under den store kolera epidemi.
  • Kongehøjen anlægges omkring en stenalderhøj ved Onsbjerg i 1866 som tak til grundlovens giver Frederik VII i en periode hvor hæftige forfatnings- og klassekampe danner grobund for de nye politiske rørelser, der baner vej for det demokrati, vi kender i dag.
  • Medstifteren af Det radikale Venstre, senere indenrigsminister Ove Rode, valgt til rigsdagen på Samsø i 1910 får sin sten rejst på Møllebakken i Tranebjerg.
  • Jens Gylling Holm, Østerholm hædres for sit banebrydende forsøgsarbejde indenfor kvægavlen med indførelsen af den kunstige befrugtning af køer, et initiativ, der kom til at danne skole ikke alene i det øvrige land, men i resten af Norden og så langt som til USA.
  • I skolegården i Tranebjerg rejstes i 1916 en smuk bronzebuste for Samsøs store skolemand, Michael Blegvad, der i 1885 startede Samsø Realskole, der også blev en landskendt kostskole.
  • På plænen ved Tranebjerg kirkelade står mindestenen over Lars Rasmussen, købmanden i Ballen, der blandede sig i alt politisk fra anlæggelsen af nye havne, fattighuse, forsamlingshuse til de store landspolitiske spørgsmål.
  • Tæt ved indkørslen til Brattingsborg skov rejste samsinger i 1894 en smuk sten for den legendariske godsinspektør, August Kruse, grevskabets øverste embedsmand fra 1839 til sin død i 1881. Kruses store stensamling danner i dag grundstammen i Samsø Museums fine arkæologiske samling. En anden af godsets embedsmænd A. E. Mühldorff, skovridderen, der havde kongeligt blod i årene, fik sin sten rejst i skoven for sit lange virke i Samsøs skove fra 1875 til sin død i 1932.

Den nye årbog koster kr. 125,00 for medlemmer og kr. 160,00 for ikke-medlemmer.

Til medlemmer, der møder personligt op ved præsentationen den 24. november, tilbydes bogen dog til en særlig rabatpris på kun kr. 100,00.

Bestilling kan foretages på foreningens hjemmeside, eller skriftligt til foreningens kasserer: Helle Jørgensen, Havdrupvej 137, 2720 Vanløse. Husk at bestilte bøger skal være betalt, inden de sendes.

Præsentationen ventes at vare til ca. kl. 17, og efterfølgende er der middag kl. 19.

Alle, der har lyst til at deltage i foreningens efterfølgende festmiddag, er velkomne. Fra Forsamlingshusets køkken serverer Grethe sin lækre menu bestående af:

  • Lammesteg med Waldorfsalat, tyttebær, kartofler og vildtsauce.
  • Kaffe samt lun æbletærte med creme fraiche

Pris pr. kuvert kr. 150,00 kr. eksklusiv drikkevarer, der kan købes på stedet. Betaling for middagen skal ske kontant på stedet til foreningens kasserer.

Aftenen afsluttes med et causeri og lysbilledshow af Morten Rasmussen Fangel om oldefaderen købmand Lars Rasmussen, Ballen.

Af hensyn til køkkenet er det nødvendigt at tilmelde sig til middagen senest lørdag den 17. november. Tilmelding kan ske hos:

På gensyn i Besser Forsamlingshus den 24. november


Branden på Madebjerggård i 1914
Af Ole Kristian Boje

Mine søskende og jeg var på Samsø 2.-5. september, og vi var også i Besser og oppe i udsigtstårnet. Der så jeg en planche, som fortalte, at Madebjerggård var brændt i 1914. Da kom jeg i tanke om et brev, min farfar skrev i 1914, hvor han fortæller om branden. Brevet, som er vist i udsnit på forrige side, har jeg nu skrevet af og det lyder:

Alstrup, Tranebjerg d. 13. November 1914

Kjære Anton!

Vi har modtaget to Breve fra dig, men vi længes alligevel snart efter at høre noget mere fra dig. Du har maaske allerede hørt, at Madebjerggaard er brændt dog ikke Mejeriet.

I Gaar Formiddags Kl 8½ saa Johannes det her uden for Gaarden [Haabet – Alstrupvej 5], og vi var saaledes de første her i Byen, som saa det og fik sendt Bud om til Ludvig.
Hans Degn stod i M S Holms Hestestald og arbejdede ved den elektriske Ledning, da der skete en Kortslutning, der i et Øjeblik forplantede sig over hele Gaarden og alt stod i lys Lue. Desuagtet blev næsten hele Besætningen reddet.

Mejeribestyreren løb, da han saa Ilden men glemte i Fofippelse at sige til Mejeristerne, at det brændte. Pilkjær, som netop var der at bedømme Mælken, var ogsaa kommen derover, og de to tillig med Schulz Jakobsen fik Hestene reddet. Pilkjær var inde i et Rum og vilde redde en Plag, da kommer der en anden Mand og slaar Døren i for ham, og han var ved at kvæles af Røg og kunde ikke faa Døren op igjen. Men i sidste Øjeblik kommer Mejeribestyreren i Tanker om, at Pilkjær vist ikke er kommen ud. Han slaar Døren ind til ham og fik ham ud, da var Pilkjær ved at besvime og var næsten kvalt af Røg. Fire Mand stod udenfor og turde ikke komme ind til dem.

Gjertrud Holm løb efter Pengene og fik nok ogsaa fat i dem men segnede derpaa om paa en Stol næsten kvalt af Røg, da kom der Folk til og bar hende ud.

M S Holm var bortrejst, der blev strax telegraferet efter ham, men han kunde ikke komme i Land i Gaar, da begge Færgerne gik forbi paa Grund af Storm, det var jo ogsaa en forfærdelig Storm for en Ildebrand.

Havde den begyndt i Provstegaarden, saa var det meste af Besser brændt. Stakkene brændte ogsaa. Derimod blev Gjødningshuset og et andet lille Hus staaende, da Vinden bar derfra.

Vi har det godt her hjemme, vi har haft en Del Regnvejr i den sidste Tid, men vi fik den halve Bygstak ind, inden Regnen kom.

I Aftes var Frede og jeg kjørende til Universitetsforedrag med den sorte Hest, men Foredragsholderen var ikke kommen, da Skibene jo gik forbi. I Dag skulde han saa komme, men det regner temmelig meget, og saa vil vi ikke derhen.

Hansen har været her for nogle Dage siden og budt 5 Kr. for Kartofler, men jeg mente, jeg vilde vente lidt endnu for at se, om de skulde blive højere, det kan jo gjærne være, at jeg skulde sælge dem, man ved jo ikke, om de holder Prisen. Vi skulde have haft en Del tærsket i disse Regnvejrsdage, men det har været noget galt med noget, der sidder bag ved Sikringerne, saa vi har ikke faaet ret meget gjort ved det.

I Dag var Svenden her ude igjen, og han sagde, at vi maatte ikke have Halm hverken i Nærheden af Maaleren eller Motoren, ellers fik vi ingen Assuranse, hvis det brændte for os. Nu er Folkene bange for Elektrisiteten. Vi maa heller ikke slaa fra ved Gangsætteren men ved Maaleren, saadan gjorde vi jo ogsaa i Førstningen. Ellers kan Motoren explodere.

I dette Øjeblik kommer der Brev fra dig, nu begynder jeg paa et nyt om jeg saa kan passe paa, at det ikke saadan bliver skrevet til, som det jeg skrive paa.

Fortsættelsen af brevet, som er skrevet af min farfar, Kristian Jensen, til sønnen Anton Jensen, mangler desværre.


Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø
"Onsbjerg Gl. Skole"
Tanderupvej 15
8305 Samsø

Hjemmeside:
www.genealogy-samsoe.dk
Medlemmer, der ikke har fået en adgangskode til hjemmesiden, kan henvende sig til foreningens webmaster.

Åbningstid
Torsdage fra kl. 13.00 til 17.00. Samlingen holder lukket i skolernes ferier.
Aftale om besøg kan dog træffes med
- Knud Schou Poulsen på tlf. 24 81 47 51 eller
- Liss Matthiesen på tlf. 86 59 06 16.
Email direkte til samlingen: samlingen@genealogy-samsoe.dk

Kommende arrangementer:
24. november 2007: Præsentation af Årbogen 2007 på Samsø
17. maj 2008: Generalforsamling på Samsø
Øvrige arrangementer vil blive annonceret på foreningens hjemmeside.

Kontingentindbetaling:
Det årlige kontingent udgør kr. 150 for private og for virksomheder kr. 500, og det opkræves i januar måned.
Indbetaling kan ske til giro/bank reg. nr. 0536 konto nr.  60077193.
Husk at angive medlemsnummer.

Næste nyhedsbreve:
Udkommer i foråret 2008.

Bestyrelsen:
Formand Morten Holm Madsen E-Mail: besser@dbmail.dk - tlf 33 31 53 53
Næstformand: Michael Klejs, E-Mail: klejs@webspeed.dk - tlf 45 88 57 43
Kasserer Helle Jørgensen E-Mail: bst5569@vip.cybercity.dk - tlf 38 71 72 76
Webmaster Niels Erik Thunbo Pedersen E-Mail: nep@dhigroup.com - tlf 38 71 72 76
Sekretær Gjertrud Knudsen E-Mail: gemse@samso.com - tlf 30 25 71 14
Suppleanter: Jens Erik Mortensen og Ane Mette Øster

Kontaktperson til Samsøgruppen:
Bertel Madsen, Tværvej 33, Langemark, 8305 Samsø. Tlf.: 86 59 06 16
E-Mail: langemark@mail.dk

 

Støt firmamedlemmerne:

Ulla Fredsøe

Jyske Bank, Samsø


Trevor Parnaby
Entreprenør- og havearbejde

Samsø Posten

Den gamle Købmandsgård - en unik ramme for godt samvær!


... de støtter os!
logo_slfs.gif (4325 bytes)