Årgang 11  Nummer 3

Oktober 2012

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø

"Ingen fremtid - uden fortid"

Så er det endelig blevet tid til et nyhedsbrev fra foreningen. En ny bestyrelse har skullet finde sig til rette, og sommerens gøremål overstås, men nu er der igen fuld gang i foreningsarbejdet, og så er det også blevet tid til denne nyhedsudsendelse.

Referat af generalforsamlingen
Lørdag den 9. juni 2012 kl. 15.00 på "Onsbjerg Gl. Skole"
I forbindelse med generalforsamlingen var der arrangeret en gennemgang af arkivregistrerings-programmet Arkibas. Desuden var arkivet åbent, så de interesserede medlemmer kunne gå på jagt i arkiverne efter materiale til egen forskning i slægterne eller i Samsø lokalhistorie.


Til venstre:
Den nyvalgte bestyrelse
(Foto: Jean Seeberg)
1 Valg af dirigent og stemmetællere
Formanden, Morten Holm Madsen, bød velkommen til de ca. 50 fremmødte. Morten Øster blev valgt til dirigent. Michael Klejs blev valgt til referent. Der blev ikke blev foretaget en registrering af de fremmødte og der blev ikke valgt stemmetællere..
2 Bestyrelsens beretning
Formanden henviste til den udsendte skriftlige beretning og supplerede med nogle få bemærkninger - bl.a. om udbytterig deltagelse i SLA’s (Sammenslutningen af Lokalarkiver) årsmøde i Middelfart.

Børge Jørgensen udbad sig i relation til årbogsarbejdet en kommentarer til forlydender om, at der var givet tilsagn om på et tidspunkt at udgive endnu en årbog med temaet: ”Langør”.

Formanden henviste til sit skriftlige svar til Langøgruppen om samme emne, hvori det bl.a. fremgår, at der ikke forlods er givet tilsagn om endnu en bog om Langør, men at såfremt der dukker tilstrækkeligt spændende og nyt materiale op, så er det naturligvis en mulighed.

Liss Mathiessen bemærkede, at endnu en Langør bog vil være en mærkelig prioritering, så længe Samsø stadig har mange landsbyer, som endnu ikke har været tema for en årbog.

Ann Stahncke henledte opmærksomheden på de mange skifter der nu er blevet lagt på hjemmesiden, og som er omtalt i beretningen. Flere er på vej. Ann uddybede, at hun er i besiddelse af yderligere informationer om disse skifter, og at interesserede er velkomne til at kontakte hende..

3 Aflæggelse af revideret årsregnskab
Kassereren, Helle Jørgensen, gennemgik det reviderede regnskab, der viste et underskud på 13.018 kr. mod et budgetteret underskud på 30.000 kr. Balancen er på 139.792 kr.

Revisor Flemming Orbe havde på forhånd fremsendt bemærkninger til regnskabet, afsluttende med den bemærkning, at han ikke kunne godkende regnskabet.

Kassereren og Niels Erik Thunbo Pedersen uddybede, at bestyrelsen kort efter modtagelsen af disse bemærkninger (som var afsendt 2.6.2012) skriftligt over for revisor havde redegjort for de forhold revisor havde påpeget. Bestyrelsen håbede på, at revisor på denne baggrund ville godkende regnskabet.

Revisor beklagede, at det ikke var lykkedes ham at reagere på dette svar inden generalforsamlingen. Han fandt, at der stadig var kritikpunkter, men var indstillet på en slags betinget godkendelse af regnskabet, mod et krav om at han blev indbudt til det førstkommende bestyrelsesmøde og her kunne sikre sig, at der var fulgt op på at de relevante punkter.

Omdrejningspunktet for denne kritik var lageret af gamle årbøger, og ikke mindst om de repræsenterede en værdi, der burde fremgå af balancen. Niels Erik Thunbo Pedersen redegjorde for bestyrelsens hidtidige praksis, hvorefter lageret er fuldt afskrevet og altså ikke indgår i balancen med et beløb. Dette bl.a. fordi det er højst usikkert, hvilken værdi dette lager repræsenter.

Formanden bad om en kort suspension af generalforsamlingen, så bestyrelsen kunne forhold sig til de stillede krav.

Bestyrelsen ønskede ikke at følge revisors krav og henstillede til, at generalforsamlingen godkendte det af kassereren udarbejdede regnskab og dermed viste den siddende bestyrelse sin tillid.

Dirigenten satte derefter regnskabet til afstemning. Regnskabet blev godkendt med 25 stemmer for, 1 stemme imod og 7 blanke stemmer.

Fra forskellig side blev det anført, at det skæve regnskabsår (1.4 – 30.3) måske er en del af årsagen til det uheldige forløb, da det let giver et uhensigtsmæssigt sammenpresset revisionsforløb..

4 Godkendelse af punkt 2 og 3
Beretningen var allerede godkendt under pkt 2 og regnskabet under pkt. 3..
5 Behandling af indkomne forslag
Bestyrelsen havde stillet forslag om at konsekvensændre vedtægterne, hvor "Århus Amt" rettes til "Region Midtjylland". Forslaget blev enstemmigt vedtaget.
6 Fastsættelse af næste års kontingent samt budget
Kassereren gennemgik det udsendte budgetforslag..
Budgettet blev enstemmigt godkendt, og dermed også bestyrelsens forslag om uændret kontingent..
7 Valg af formand
Niels Henrik Nielsen blev nyvalgt som formand uden modkandidater.
8 Valg af bestyrelsesmedlemmer, suppleanter og revisorer
Helle Jørgensen ønskede ikke genvalg og Niels Erik Thunbo Pedersen havde ønsket at afgå midt i valgperioden pga. udstationering, og da Niels Henrik Nielsen netop var blevet valgt til formand, var der tre ledige poster til bestyrelsen.
Følgende fire kandidater blev opstillet:
Lise Beyer Gommesen, Ole Pedersen, Morten Winther og Britt Winkel.
De tre førstnævnte fik flest stemmer og blev valgt som bestyrelsesmedlemmer, mens Britt Winkel, som fik færrest stemmer, blev nyvalgt som suppleant.
Lise Beyer Gommesen, som fik flest stemmer, betragtes som valgt for to år, de øvrige to for et år.
Det sidste bestyrelsesmedlem, Michael Klejs, valgt i 2011 for to år, var ikke på valg.
Ane Mette Øster blev genvalgt som bestyrelsessuppleant sammen med Britt Winkel
Torben Skanning og Flemming Orbe var opstillet som revisor, og efter afstemning blev Torben Skanning valgt.
Jean Seeberg blev genvalgt som revisorsuppleant uden modkandidater.
9 Næste års generalforsamling
Næste års generalforsamling blev bestemt til lørdag den 1. juni 2013.
10 Eventuelt
Michael Klejs takkede de afgående bestyrelsesmedlemmer, Morten Holm Madsen, Helle Jørgensen og Niels Erik Thunbo Pedersen for lang og tro tjeneste og overrakte de afgående en vingave.
Referent: Michael Klejs
Dirigent: Morten Øster

 
Morten Holm Madsens sidste formandsberetning i denne omgang.

Arbejdet i den nye bestyrelse

Efter generalforsamlingen tidligere på året har den nye bestyrelse haft lejlighed til at mødes flere gange. På det konstituerende møde kort efter generalforsamlingen fordeltes posterne som følgende:
Niels Henrik Nielsen - formand, Ole Pedersen - næstformand, Michael Klejs – kasserer, Lise Beyer Gommesen, Morten Winther, Britt Winkel - suppleant og Ane Mette Øster – suppleant.

Bestyrelsen har desuden sat fokus på den debat som fremkom på generalforsamlingen under punktet Regnskabsaflæggelse og på det konstituerende møde blev hele sagen vendt endnu engang. Som alle deltagere på generalforsamlingen husker så blev regnskabet først godkendt efter nogen debat og det har måske også efterladt et uklart indtryk af foreningens regnskabspraksis. Bestyrelsen har fuld tillid til at foreningens regnskabsføring men vil alligevel gennemgå nogle procedurer, så en lignende situation kan undgås. Dette vil blandt andet ske i samråd med foreningens revisor.

Foreningens kasserer, Michael Klejs, har med stor hjælp fra den afgående kasserer overtaget regnskabsføringen. Omkring bogføringen af det oparbejdede lager af tidligere udkomne årbøger, som var et af den forrige revisors kritikpunkter, er det stadig bestyrelsens opfattelse at vi ikke skal bogføre disse årbøger, da det er højst usikkert hvilken værdi de repræsenterer.  Den kommende årbog, som omtales andetsteds i nyhedsbrevet, har vi vedtaget at oplaget reduceres til 600 bøger under forudsætning af at vi vælger digital trykning. Vi arbejder desuden på flere muligheder for at øge salget af tidligere udgivelser, vi kan dog ikke løfte sløret endnu.

Et altid varmt emne er hjemmesiden som kræver både megen indsigt på det tekniske plan men også meget arbejde. Morten Winther er ved at sætte sig ind i dette arbejde, dels for at kunne vedligeholde den i sin nuværende opbygning men også for på sigt at gøre klar til en mulig større omlægning. Dette arbejde vil ske i et tæt samarbejde med Niels Erik Thunbo Pedersen, der har tilbudt at assistere i nødvendigt omfang. Hjemmesiden er et centralt element i vores forening, især når omkring 70 % af medlemmerne bor udenøs. Vi ønsker derfor også at styrke plejen af hjemmesiden ved at sikre en ”backup” til den nye webmaster, at vi hele tiden har flere strenge at spille på.

Præsentation af de nye folk

Se også billedet på side 1, hvor Ole Pedersen dog ikke optræder, da han var på ferierejse udenøs på det pågældende tidspunkt.

Lise Beyer Gommesen
Jeg flyttede til Samsø i 2007, hvor jeg bosatte mig i Nordby. Et naturligt - og eneste valg for mig, idet min fars familie gennem tiderne har leveret godt med muld til Nordby Kirkegård, så hvorfor ikke fortsætte en god tradition.

Jeg er 52 år, har en basisuddannelse som sygeplejerske og derudover en master i sundhedsinformatik. En uddannelse, jeg gør flittigt brug af i mit daglige arbejde som gruppeleder for hjemmesygeplejerskerne her på Samsø.

Jeg er en af de mange, som ville ønske, at jeg havde lyttet mere opmærksomt når mine bedsteforældre og andre fortalte om familien her på Samsø. Det forsøger jeg nu at råde bod på, ved selv at fremfinde historiske oplysninger, få dem nedskrevet og bevaret for kommende generationer.

Slægtsforskning appellerer til kreativitet og mange timers god underholdning, derfor vil jeg gerne være med til at forsøge at hjælpe og gøre andre interesseret i vores fælles historie.

Idet jeg takker for valget til bestyrelsen, håber jeg på mange timers interessant arbejde.

Ole Pedersen
Jeg er født i 1946 i Odder og har gået i skole i Ålstrup og Odder. Gymnasietiden foregik i Horsens. Efter lidt studenterarbejde på Atomforsøgsstation Risø tog jeg uddannelse som folkeskolelærer og virkede som sådan først i Åkirkeby på Bornholm i 4 år og derefter i Tranebjerg frem til 2006.

Jeg blev valgt til bestyrelsen for SLFS på generalforsamlingen 2012 og i bestyrelsen fungerer jeg nu som næstformand og referent. Derudover arbejder jeg som frivillig i Samsø Egnsarkiv.

Morten Winther
Jeg har boet på Samsø i 17 år men har haft forbindelse til øen i langt længere tid, idet noget af min familie flyttede hertil for snart 40 år siden. Oprindeligt kommer jeg fra København og efter en periode i Århus, flyttede jeg hertil med min kone Ulla.

Mit kendskab til slægts- og lokalhistorien er noget begrænset, men foreningsarbejde er ikke fremmed for mig. Jeg har været bestyrelsesmedlem i flere foreninger og formand for et par stykker.

I Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø er jeg ved at overtage webmaster-funktionen og regner med at være fuldt funktionsdygtig i løbet af et par måneder.

Årbogen 2012 - Præsentation på Stensbjergaard d. 24. november 2012

Som oplyst i nyhedsbrev nr. 2 præsenteres årets årbog lørdag den 24. november kl. 14.30, men ikke i Besser forsamlingshus, som der har været tradition for i mange år. Forsamlingshuset har længe været reserveret til anden side og vi har derfor valgt at afholde præsentation på Feriecenter Samsø, Stensbjergvej 6, Kolby. Alle er velkomne.

Årbogsredaktionen består i år af ansvarlig redaktør Michael Klejs, Ole Pedersen, Bertel Madsen, Morten Holm Madsen, Robert Sørensen og Niels Henrik Nielsen. Til at forestå arbejdet med selve årbogens layout har vi igen i år kunne trække på Niels Erik Thunbo Pedersens store erfaring.

Om årbogen kan i øvrigt fortælles, at vi forholdsvis hurtigt fandt frem til et tema som kunne bære en hel årbog. Det vil sige at redaktionen i fællesskab fandt en række emner og forfattere som kunne bidrage til årets bog. Vi er sikre på at årets emne og de mange gode og vidt forskellige artikler også i år vil falde læsernes smag.

Titlen på årbogen er ”Træhåndværk på Samsø” og dækker et tidsrum af mere end 200 år. Den rummer artikler om dygtige billedskærere og nyere virksomheder der i høj grad var afhængige af træ i produktionen.

Uden at afsløre alt for meget kan vi fortælle lidt om nogle af årbogens artikler:

Samske billedskærere er mindre artikler om bl.a. Jens Jensen fra Kolby, hvor far og søn laver fremragende arbejder i lokale kirker men også i Østjylland. Om Bertel Olsen i Brundby viser vi en række arbejdstegninger fundet i hans gamle værksted på Granhøj.

Tømrermester Niels Marius Mikkelsen blev udover sit håndværk også en aktiv del af bedre byggeskik i Danmark og lærlingestykker fra hans værksted er ført så langt udenfor rigets grænser som til Grønland. En fin fortælling samlet af bysbarnet Morten Holm Madsen, der frit og levende fortæller om dette og hint.

Fra Onsbjerg by skriver en af foreningens nye forfattere om tømrermester Mikael Nielsen som dels lavede mindre opgaver som alle andre træhåndværkere, men som også fik anseelig produktion af stave til smørdritler til øens mejerier. I 1920’erne var det en ret betydelig virksomhed for øens gamle hovedstad.

Ved fiskerihavnen Ballen hvor øens eneste skibsværft var grundlagt, kommer en gedigen håndværkerartikel skrevet af en skibsbygger, om skibsbygning og ydermere om sin far Gotfred Hansen. Han overtog værftet fra sin gamle arbejdsgiver Chr. Øster, Ballen og drev skibsbygning og reparationer frem til værftets endeligt.

Dette var kort om nogle af artiklerne, og på dagen vil vi underholde lidt med andre elementer, måske også lidt om de emner som ikke blev til noget i denne omgang.

I forbindelse med præsentationen kan medlemmer købe årbogen til en særpris på kr. 100 ved personligt fremmøde og herefter er prisen tilbage til normalt: kr. 125 for medlemmer og kr. 160 for ikke-medlemmer. Foreningen er som vanligt vært ved kaffe og kage om eftermiddagen og om aftenen er der spisning for medlemmer.

Kuvertprisen ved aftenens spisning er kr. 165 og drikkevarer købes på stedet. Tilmelding skal af hensyn til køkkenet ske senest lørdag den 17. november til:

Lise Beyer Gommesen Niels Henrik Nielsen
lisegommesen@hotmail.com gd0461@gmail.com
Telefon: 5137 7192 Telefon: 6170 2198

Samlingen

På dagen for generalforsamlingen viste vi lidt af de muligheder som database-programmet Arkibas rummer og iblandt de frivillige arbejdes der målrettet på at gøre alle indleveringer tilgængelige for foreningens medlemmer. Det forberedende arbejde med Arkibas kræver nogen systematik, noget som der til stadighed er fokus på. Derfor er det glædeligt at kunne nævne at flere af Samlingens frivillige med flere nu gennemgår den helt nødvendige uddannelse.

Den afgåede bestyrelse har ønsket at Samlingen inden udgangen af 2012 åbner sine indtastninger for søgning på Mini-arkibas. Herefter vil ethvert medlem efter login kunne søge i det indtastede materiale og vil man allerede nu snuse til hvilke muligheder Mini-arkibas rummer så anbefales det at gå ind på Kalundborg Lokalhistorisk Arkiv, her finder man Mini-arkibas øverst i kommandolinjen på åbningssiden. Webadressen er http://Kalundborg-lokalarkiv.dk .

På Samlingen har vi søgt at skabe mere åbne og lyse forhold, vi arbejder på at opbevare materiale i syrefri æsker og vi tager stilling til hvorvidt original materialet kan tåle håndteringen. Ikke alle områder skal være tilgængelige for gæster, vi har brug for steder hvor vi arbejder med materialet, f. eks indscannning af billeder, gennemgang af indleveret materiale etc., så fremover vil gæster af og til se et lille ”Ikke tilgængeligt” skilt, som fortæller at kun Samlingens medarbejdere har adgang. Der er intet nyt i denne praksis men nu skilter vi det blot. For vores gæster vil der blive udarbejdet en lille guide med praktiske oplysninger, vi har en computer som er til vores gæsters rådighed og endeligt har vi ved hver åbningsdag en ”ansvarlig” som tager hånd om gæsterne og sikrer en fortsat god service.












Ved festmiddagen efter generalforsamlingen 2012 var der sørget for en god omgang lokal underholdning. Formanden, Niels Henrik Nielsen, takker her de optrædende for deres medvirken.

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø
"Onsbjerg Gl. Skole"
Tanderupvej 15
8305 Samsø

Hjemmeside:
www.genealogy-samsoe.dk
Medlemmer, der ikke har fået en adgangskode til hjemmesiden, kan henvende sig til foreningens webmaster.

Åbningstid
Torsdage fra kl. 13.00 til 17.00. Aftale om besøg derudover kan træffes med Niels Henrik Nielsen på tlf. 61 70 21 98 eller med Knud Schou Poulsen på tlf. 24 81 47 51.
Email direkte til samlingen: samlingen@genealogy-samsoe.dk

Kommende arrangementer:
10. november 2012: Arkivernes Dag
24. november 2012: Præsentation af Årbogen 2012
Februar 2013: Hårdmark-aften (endelig dato annonceres i Samsø Posten og på hjemmesiden, hvor foreningens øvrige arrangementer også vil blive annonceret.

Kontingentindbetaling:
Det årlige kontingent udgør kr. 150 for private og kr. 500 for virksomheder, og det opkræves til betaling inden udgangen af februar måned.
Indbetaling kan ske til giro/bank reg. nr. 0536 konto nr.  0060077193.
Ved betaling fra udlandet benyttes følgende oplysninger:
SWIFT-BIC: DABADKKK, IBAN: DK02 3000 0060 0771 93
Husk at angive medlemsnummer sammen med indbetalingen.

Næste nyhedsbrev:
Februar 2013.

Bestyrelsen:
Formand: Niels Henrik Nielsen, E-Mail: gd0461@gmail.com - tlf 61 70 21 98 
Kasserer: Michael Klejs, E-Mail: klejs@webspeed.dk - tlf 45 88 57 43
Næstformand: Ole Pedersen, E-Mail: olepsamsoe@vip.cybercity.dk - tlf 61 33 86 59
Best.medl: Lise Beyer Gommesen, E-Mail: lisegommesen@hotmail.com- tlf 51 37 71 92
Webmaster: Morten Winther, E-Mail: nmwinther@image.dk-  tlf 51 75 98 78
Suppleant: Ane Mette Øster, E-Mail: dueost@mail.dk - tlf 44 98 77 68
Suppleant: Britt Winkel, Email: britt.winkel@gmail.com> - tlf 31 70 74 70

Støt firmamedlemmerne:


Ulla Fredsøe



Samsø Posten



Den gamle Købmandsgård - en unik ramme for godt samvær!


... de støtter os!
logo_slfs.gif