Årgang 13  Nummer 1

Februar 2014 

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø

"Ingen fremtid - uden fortid"

Så er der igen lidt nyheder til foreningens medlemmer. Nyhedsbrevet  indeholder denne gang et tilbageblik på en velbesøgt årbogspræsentation i november måned og på flere gode og anvendelige indleveringer af arkivalier til foreningens samling i Onsbjerg. Det er jo også på høje tid at få klaret årets kontingentindbetaling, hvis det ikke er sket endnu, og endelig er der både nyt om foreningens bestyrelse og om årets kommende arrangementer. 

Årbogslanceringen

Årbog 2013 lanceredes sædvanen tro i Besser forsamlingshus i næstsidste weekend i november måned. Vejret var perfekt, og foreningen havde udfoldet mange bestræbelser for at teknik og lyd skulle blive bedst mulig for de små 90 fremmødte gæster.

Efter et indledende bogsalg var der velkomst og fællessang, og dagens program blev præsenteret for gæsterne. For ikke forlods at afsløre for mange detaljer fra årbogen havde foreningen inviteret to af forfatterne til at fortælle om deres artikler og med hovedvægten på det, som ikke var kommet med.

Først fortalte Bent Sjørslev om Decca-stationen, som hans far havde været med til at opføre. Bent havde taget nogle effekter med fra den nu nedlagte station, som alle havde en morsom historie. På de gamle pakker stod der nemlig med blå bogstaver på hvid baggrund: ”Leveret af Amerikas Forende Stater til Europas Genopbygning”. Lokale samsinger havde optaget en video fra den dag, hvor hovedsenderens 108 meter høje mast blev sprængt ned, og den kommenterede Bent Sjørslev også.

Efter pausen med forsamlingshusets kaffe- og kagebord, var tiden kommet til dagens anden gæstetaler: tidligere smedemester i Pillemark, Jørgen Østergaard. Økomuseum Samsø havde velvilligt udlånt Samsø smedemesterforenings gamle fane, og Jørgen Østergård fortalte levende om de gamle faneritualer. Hans tid på Samsø blev i høj grad præget af forandringer. Iblandt erhvervslivets tiltag gik nogle strygende, mens andre stødte på meget store udfordringer.

De, som endnu ikke havde fået købt årbøger, fik endnu en chance, og dagens salgstal blev næsten 250 stk. iberegnet de forudbestilte eksemplarer.

Om aftenen var der arrangeret middag i Besser Forsamlingshus for de medlemmer, som havde tid og lyst, og de fik alle en hyggelig aften, som på bedste vis var med til at runde en god dag af.

Nyheder

Samlingen
Efter henvendelse fra Pillemark Borgerforening holder Samlingen et aftenarrangement i samarbejde med Egnsarkivet under Økomuseum Samsø. Arrangementet vil foregå i marts måned og vil blive en introduktion til hvad Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø er for en størrelse, og hvad kan man bruge os til. Begge arkiver vil være åbne for borgerforeningens medlemmer, og man kan selvfølgelig stille spørgsmål under rundvisningen. Foreningen vil være vært for en kop kaffe med mere.

Året 2013 har til dato resulteret i godt 60 indleveringer, hvilket er på samme niveau som de tidligere år. Alle indleveringer er værdifulde og bliver behandlet med samme respekt for giveren, og alt bliver stillet til rådighed for slægts- og lokalhistorisk interesserede. Materialet kan være såvel kopier af originale gamle dokumenter, slægtshistorisk materiale som originale dokumenter og billeder.
Af væsentlige indleveringer fra årets løb kan nævnes:

Erhvervsarkiv for Maarup Smedje omfatter vedtægter, bestyrelsesreferater samt ejendomspapirer såsom skøder, lånedokumenter og salgspapirer. Endvidere omfatter det en hel del regnskabsmateriale og en kontrabog. Tidsperioden dækker fra omkring århundredeskiftet og indtil smedjens sælges. Arkivet er til rådighed.

Billedsamling fra tømrermester Morten Søren Mortensen, Torup bestående af mange fine originale billeder hovedsagligt fra Ballen by. Enkelte er fra Tranebjerg hvor M. S. Mortensen var medbygger på byens gamle posthus. Det helt usædvanlige ved denne fine samling af billeder er, at der er sat navne på mange af personerne. Billederne er endnu ikke indarbejdet i vores billedarkiv.

Arkivalier fra en nordsamsk slægtsgård omfatter dels private arkivalier og billeder, dels arkivalier, som vedrører driften af gården. Under den private del ligger der en større brevsamling imellem gårdens beboere og familiemedlemmer udenfor Samsø. Desuden findes en samling af private lejlighedssange og sange fra mange forskellige foreninger - i alt over 100 sange, hvoraf flere er håndskrevne. Fra landbrugsbedriften findes en større samling af løse regnskabsbilag samt en del bonitetskort for Nordby sogn. Arkivet forventes snarest at være til rådighed.

Erhvervsarkiv Samsø Turistforening - en omfattende indlevering over Samsø Turistforenings aktiviteter. Det meste er dog af nyere dato og vil derfor være omfattet af klausulering. Det betyder blot, at det samlede materiale ikke umiddelbart vil være til rådighed for offentligheden, og at der skal tages stilling ved hver enkelt henvendelse. Arkivet er ikke til rådighed.

Det historiske hjørne

Efter en længere stilstand omkring billeder i Samsø Posten benyttede vi lejligheden omkring årbogslanceringen til både at reklamere for selve bogen og skabe fornyet interesse om det store billedmateriale som foreningen råder over.

Siden er der sket ændringer omkring Samsø Posten, og i de første udgaver af ugeavisen er der indrykket mindre historiske artikler. Hverken vi eller andre har haft monopol på at beskæftige os med tidligere tider, tværtimod bør vi glædes over at andre træder i vores fodspor.

Det daglige arbejde

Processen med at overføre indleveringer gennem de sidste 10 år pågår til stadighed, og de frivillige forbereder materialet til at gøre dette søgbart via et link på foreningens hjemmeside. Indtil dette sker, kan registreringsdatabasen anvendes af arkivets frivillige som et søgeværktøj, og materialet kan derved findes frem til medlemmer og andre gæster.

Kassereren

Status
Foreningen har fortsat en god økonomi. Det er en af årsagerne til, at det har været muligt at opgradere arkivets bestand af pc’ere, som det blev omtalt i forrige nyhedsbrev.

Regnskabet for årbogssalget er det for tidligt at gøre op, men det plejer at være positivt. Omkostningerne ved trykning af årets årbog og Samsømærker er noget højere end sidste år, men alligevel påregnes et overskud, hvis salget bliver nogenlunde som i de seneste år.

Foreningens bank er Danske Bank, og som de fleste nok ved, lukkede banken sin filial på Samsø i december 2013. De fleste af foreningens banktransaktioner foregår i dag via netbank, så på det punkt har lukningen ikke den helt store betydning. Foreningen har i en række tilfælde hen over årene bevidst valgt at støtte næringslivet på Samsø for eksempel ved køb af pc-udstyr og ved trykning af årbog. Bestyrelsen overvejer i det lys om filial lukningen skal have konsekvenser.

Kontingentindbetaling 2014
I denne tid tikker kontingentindbetalingerne for 2014 lystigt ind på foreningens konto. Kontingentet skal ifølge vedtægterne indbetales senest med udgangen af februar 2014 for at være rettidigt. Kontingentet er som bekendt på 150 kr. og kan indbetales på foreningens konto i Danske Bank: Reg 0536 og konto 60 077 193 (Efter filialen på Samsø er lukket kan også Reg 1551 benyttes). Eventuelle spørgsmål kan stiles til kassereren på e-mail: klejs@webspeed.dk  på telefon 21 79 55 59 (efter kl. 19) eller med brev til adressen Michael Klejs, Torsvang 122, 2800 Kongens Lyngby.

Bestyrelsen

Ændringer
Efter mange år med et fast sammentømret hold i og omkring bestyrelsen er vi inde i en periode med forandringer. Medlem af bestyrelsen Morten Winther havde på bestyrelsesmødet i august måned meddelt, at han ikke ønskede at genopstille til bestyrelsen. Hans interesse omkring det lokalhistoriske fyldte slet så meget for ham som for andre, og han havde alene indvilliget i bestyrelsesarbejdet for at assistere med hjemmesiden. Udsendelsen af nyhedsbrevet i oktober måned kom dermed under et ærgerligt tidspres, hvorfor bestyrelsen er meget taknemmelig for at foreningens tidligere webmaster kunne træde til med meget kort varsel.

Bestyrelsen erkender, at de hyppige skift er ærgerlige, og at vi fremadrettet må arbejde hårdere for at finde de rette ildsjæle og personer, hvis hjerte brænder for foreningen og dens formålsparagraf. Suppleant Bent Sjørslev er trådt ind i bestyrelsen ved Morten Winthers udtræden.

Hjemmesiden
I forbindelse med senest afholdt møde i bestyrelsen har vi vedtaget at bringe mindst én nyhed om måneden. Baggrunden er, at hjemmesiden skal være et forum, hvor man kan poste efterlysninger og finde andet relevant materiale om Samsø. Dybest set handler det også om, at det er medlemmer og andre brugere, som selv påvirker værdien af en hjemmeside, og kun ved at bruge den får den egentlig værdi.

Den løbende debat om en opdatering af hjemmesiden, dens udseende og hvor indbydende den virker for medlemmer, må derfor også omfatte spørgsmålet om, hvilken information det er, som en hjemmeside skal byde på. Andre sociale medier, og her tænker vi især på Facebook, udfordrer i den grad de mere traditionelle hjemmesider og appellerer måske til en anden brugergruppe end et traditionelt medlem af foreningen. Endeligt kan slægtshistorisk interesserede nu finde et stadigt stigende udvalg af traditionelle papirarkivalier som digitaliseret materiale ved Statens arkiver.

Synlighed
For både at øge interessen for foreningen og samtidigt skærpe opmærksomheden på bestyrelsesarbejdet vil vi i løbet af 2014 øge synligheden ved være til stede på markedsdage i Tranebjerg og gerne andre steder. Vi har allerede aftalt at Handelsstandsforeningens markedsboder vil være velegnede til formålet. Det er vores håb, at både gamle og nye medlemmer vil komme og få en uformel snak om vores forening. Frivillige og medlemmer fra bestyrelsen vil bemande boden og stå parat med folderen og andet udleveringsmateriale om foreningen.

Årbog 2014

Arbejdet med at samle spændende emner og forfattere til den kommende årbogs artikler foregår til stadighed, men dog på et for tiden lavt blus. Belært af erfaringerne fra sidste år ønsker vi dog at være bedre klædt på med hensyn til et større udvalg af materiale og om muligt ved at udvide antallet af forfattere. Det vil være meget glædeligt, om nye og friske skribenter meldte sig med udkast til artikler. Alle forslag, små såvel som store, vil blive modtaget med taknemmelighed og vil blive gransket med stor interesse. Forslag kan mailes til samlingen@genealogy-samsoe.dk eller overdrages personligt til foreningens lokale kontaktpersoner.

For tiden er der ikke sammensat en redaktion – men det skal nok komme hen ad vejen, herom skal der ikke herske nogen tvivl.

Kommende arrangementer

Aftenarrangement for Pillemark Borgerforening
Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø afholder i samarbejde med Egnsarkivet under Økomuseum Samsø i marts måned en rundvisning for Pillemark Borgerforening.

Generalforsamling 2014
Afholdes lørdag den 14. juni med en efterfølgende festmiddag for medlemmerne. Hvor disse arrangementer finder sted, er endnu ikke aftalt, men det vil selvfølgelig blive meldt ud snarest muligt.

Årbogspræsentation 2014
Præsentationen af den næste årbog foregår lørdag den 22. november 2014 på Sælvigbugtens Camping. Stedet ligger centralt på Samsø, og så kan udenøs gæster jo passende bo på stedet.

logo_slfs.gif