Årgang 14

Nummer 2

Maj 2015

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø

"Ingen fremtid - uden fortid"

Foråret ser for alvor ud til at være dukket op her uger efter påsken, og vi har allerede haft sommerlige temperaturer udenfor. Andre gode tegn er, at de spirende kartofler strækker sig efter solens varme og mange steder er planterne 10 - 15 cm høje, og på enkelte marker har man allerede gravet "guldklumperne" op.

Det betyder, at foreningens generalforsamling nærmer sig med hastige fjed, og det vil derfor være en rigtig god ide at reserve weekenden til et besøg på Samsø. Er du forhindret i at deltage på generalforsamlingen, kan du give et andet medlem skriftlig fuldmagt til at stemme. Der kan dog kun medbringes én fuldmagt pr. medlem.

Vi mangler kandidater til bestyrelsen, og vi opfordrer derfor alle til at overveje, om de kunne have lyst til at stille op. Det er nødvendigt hvis foreningen fortsat skal kunne en levende forening. Ring eller skriv en mail til én fra bestyrelsen, hvis du har spørgsmål til, hvad bestyrelsesarbejdet indebærer, og hvor meget arbejde det kræver.

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsøs arkiv og Egnsarkivet vil være åbent for medlemmerne fra kl. 10.00 og til kl. 12.00, og skulle der blandt vores medlemmer være ønske om adgang dagen efter, så kan det aftales med en af de frivillige.

 

Indkaldelse til generalforsamling lørdag den 30. maj 2015 kl. 14:30
Generalforsamlingen afholdes på Onsbjerg Gl. Skole
 
Dagsorden
1 Valg af dirigent, referent og stemmetællere
2 Bestyrelsens beretning
3 Aflæggelse af revideret regnskab for perioden 1.4.2014 – 31.12.2014
4 Godkendelse af punkt 2 og 3
5 Indkomne forslag.
   Bestyrelsen foreslår, at §7, første afsnit ændres således:
   Foreningens regnskabsår går fra 1. januarl til 31. december.
   Resten af af §7 forbliver uændret.
6 Fastsættelse af næste års kontingent samt godkendelse af budget for perioden 1.1.2015 - 31.12.2015 samt for året 2016.
Bestyrelsen foreslår uændret kontingent
7 Valg af
a) Formand
På valg er Niels Henrik Nielsen, der modtager genvalg
b) Bestyrelsesmedlemmer
På valg er:
- Kasserer, Michael Klejs, modtager ikke genvalg
- Britt Winkel, modtager genvalg
- Lise Beyer Gommesen og Rita Sundstrøm er valgt for 2 år i 2014
  og de er derfor ikke på valg.
c) Bestyrelsessuppleanter
På valg er:
- Jens Erik Buur, modtager genvalg
- Anne Lykke Hansen, modtager genvalg
c) Revisor og revisorsuppleant
På valg er:
- Revisor: Torben Skanning
- Revisorsuppleant: Jean Seeberg, er villig til genvalg
9 Fastsættelse af dato for næste års generalforsamling.
Bestyrelsen foreslår lørdag den 21. maj 2016 (lødag efter pinse)
10 Evt.

Tilmelding spisning
I lighed med tidligere år er der arrangeret middag lørdag aften, hvor alle medlemmer er velkomne. Arrangementet afholdes på restaurant Dokken, Ballen kl. 18.30 og menuen er kamsteg med kartofler og garniture, pandekage og is til dessert og kaffe. Pris 175,00 pr. deltager eksklusiv drikkevarer. Af hensyn til bestilling af antal kuverter bedes man senest den 25. maj foretage tilmelding til aftenens middag til:
Anne Lykke Hansen, mail: annespicasa@gmail.com; mobil tlf. 22 77 05 14, eller
Niels Henrik Nielsen, mail: niels_henrik@nielsen.mail.dk; mobil tlf. 61 70 21 98


Arbejdet med opsætning af nye reoler i Samlingen er i fuld gang

Besøg hos Brdr. Kjeldahl
Søndag den 31. maj, dagen eftergeneralforsamlingen, vil der være mulighed for at deltage ved en rundvisning på en af Samsøs store virksomheder, Brdr. Kjeldahl i Nordby.Arrangementet starter kl. 11.00, hvor man mødes på P-pladsen foran virksomheden og efterfølgende kan man jo tage til Sommer-i-By i Nordby.

Korte nyheder
Medlem af Færgehistorisk Selskab og indfødt Kalundborg-dreng, revisor Preben Jensen, har igennem adskillige år arbejdet på bogen Færgerne mellem Kalundborg og Samsø (Århus) 1914 - 2014. Bogen udkommer omkring tidspunktet på vores generalforsamling, og det er lykkedes os at få Preben Jensen til at komme og sige lidt om bogen, om hvorfor den skulle skrives og om hans egen baggrund herfor.

For medlemmer i Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø vil der samtidig være mulighed for at erhverve bogen. Vi kan endnu ikke oplyse om bogprisen men den vil ligge omkring 350,00 kr. Alt dette finder sted lørdag den 30. maj kl. 13.30 - 14.00.

Nye registeringer i Arkibas, som også kan findes i arkiv.dk, er blandt andet:

  • Meget stor samling af billeder fra Brødrene Degn i Besser
  • Samling af turistbrochurer fra Samsø
  • Arkivfond for fisker fra Kolby Kaas
  • Udstillingskataloger fra dyrskuer på Samsø
  • Kontrolforeningsregnskaber for hele Samsø

Afskrift af lommebog ført af Søbygaards ejer 1935:
Den 3/10 1935 købte ejendom af Jens Rasmussen, 6 Td 2½ Skp. 16.000 kr. hvoraf det ene 1.000 kr. udbetales 1ste November. Restbeløbet 11.000 1ste April. De 4.000 blev staaende i Ejendommen i Kreditforeningen. Den 12 Oktober i Tranebjerg at faa Papirerne ordnet. Købt 1 Vallak 2½ Aar for 700 + fragt den. 5 Oktober. 19de Oktober købt en 10 Md. gl. kvie af P. Hjulmand for 165 Kr. og den 3die November en 1 Aars kvie af Martin Printz for 140 Kr. Overtagelsen af Jorden var straks. Bygningerne 1ste April dog Lov til Ombygning af disse forinden. Solgt det gamle Tag til Villads Jørgensen for 200 Kr. den 3die November. 10 November købt en Arbejdsvogn af Aksel Pedersen for 145 kr. Den 23 November solgt 2 Fag Vinduer til Haakon Jensen 24 Kr. Den 12 December begyndt at tage Taget af de søndre Hus. Den 15 December købt 2 jernvinduer af Jens Rasmussen 14 Kr. Begyndt at tage spenderne ned paa de søndre Hus den 16 December og købt en Maskinbom af Jens Rasmusssen 4 Kr. Solgt et læs Brænde til Martin Snedker 2 Kr og 1 til Martin Kjeldsen 2 Kr. Murerne henne at se paa Ombygningen den 19 December. Solgt 1 læs Brænde til Karl Fisker og 1 til Margrethe Rasmussen a 2 Kr pr læs. Bestilt 3.000 Cementsten hos R. Nielsen a 30 Kr. Den 30/12 20 Poser Cement a 2 Kr. Murerne sat grund af til Tilbygning den 31/12. Læsket 10 Td Kalk den 23/12. Begyndt at støbe Grund den 2den Januar. Købt 1 Transportspand af Christensen den 3/1 40 Kr. Murerne begyndt at lave om i Svinehuset.  


Søbygaard

 

Vigtig information
Husk opdatering af ny mailadresse og postadresse – ellers kan vi ikke fremsende nyhedsbrevene til dig. Så det kunne være en god idé at tjekke om din mailadresse er korrekt registreret i vores medlemsregister.

Husk også indbetaling af kontingent for 2015 – dato for betaling er passeret, så har du stadig ikke betalt, må du meget gerne kontakte foreningens kasserer. Du kan også logge ind på vores hjemmeside og tjekke, om vi har registreret din indbetaling.

 

Bestyrelsens beretning 2014/2015
Bestyrelsens arbejde er fokuseret på foreningens medlemmer og på, at forvaltningen af foreningens midler udelukkende sker med medlemmernes interesser for øje. Det har sjældent givet anledning til de store uenigheder og ej heller de mest brændende ønsker. Derfor bliver bestyrelsesarbejdet nok oftest noget, som bliver mere intenst op til de forholdsvis få bestyrelsesmøder, der afholdes hen over året. Møderne afvikles efter et ret fastlagt program, hvor der gensidigt orienteres om, hvorledes status er vedrørende økonomi, medlemstal, hjemmeside og Samlingen, for blot at nævne de mere centrale områder.

Årbogen 2014 præsenteredes traditionen tro i slutningen af november måned, og i nogle for os helt nye rammer, nemlig Sælvig Camping. Redaktion og bestyrelse var spændte på, om årbogen nu ville blive klar til levering; ville vi være tilfredse med produktet og ikke mindst hvordan ville medlemmerne og andre læsere modtage bogen? Vi var meget tilfredse med, at så mange nye forfattere havde fundet vej til redaktionen, et forhold som gerne skulle inspirere og motivere andre til også at forsøge sig.

De sidste måneder frem til årbogsweekenden forløb mere hektisk end sædvanligt grundet sygdom i redaktionsgruppen, men årbogen blev leveret til tiden, og salget gik godt. Efterfølgende har vi evalueret hele forløbet fra redaktionsstart og frem til tiden efter årbogsweekenden, et arbejde som endnu ikke kan siges at være afsluttet helt.

Selve præsentationen af årbogen er blevet beskrevet detaljeret i tidligere nyhedsbreve og vi skal blot gentage vores tilfredshed med forløbet af arrangementet.

Kan foreningen så blive ved at finde materiale til kommende årbøger? Hertil er svaret ja, blot efterlyser vi personer, som har mod på og lyst til at skrive en god historie. Det ville jo være naturligt, at de medlemmer, som vitterligt også kan skrive, skrev artikler til den forening, hvor de er medlem. For indeværende er vi kun to personer, som kan bruge tid på årbogsarbejdet, og vi håber, at mange flere kunne have lyst til at høre nærmere om arbejdet. Vi synes, at det vil være et stort tab for Samsøs lokalhistorie, om denne gode tradition brydes. En helt anden overvejelse kunne være om foreningens årbog skal afløses af f. eks. et årsskrift - mulighederne er mange.

Hjemmesiden.Efter aftale med foreningens webmaster arbejdes der på en opdatering med en ny søgbar database over person- og stedindex fra alle foreningens udgivne årbøger. Efterhånden er det vanskeligt at huske, hvem og hvad der er skrevet om i årbøgerne, og det skulle databasen gerne kunne afhjælpe. Det tilstræbes at lægge nyheder på hjemmesiden med kortere intervaller end tidligere, og her er alle medlemmer altså velkomne. Vi opfordrer til, at man sender sit materiale til webmaster eller til et medlem i bestyrelsen.

Medlemmerne af Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø har næsten alle en familiemæssig tilknytning til Samsø, og nogen har også et langvarigt bekendtskab med øen som feriegæster gennem mange år. Medlemsgruppens sammensætning vil i takt med ændringer i øens befolkningssammensætning også ændre sig markant. Skal medlemstallet fastholdes, ja, så sker det ikke af sig selv eller gennem "likes" og "synes godt om", som den yngre generation anvender f.eks. på Facebook. Der skal gøres noget aktivt for at tiltrække den yngre generation.

Samlingen og de frivillige har igennem flere år arbejdet på at få gjort arkivalier og billeder tilgængelige fra medlemmernes egen hjemmecomputer. Vi har talt og skrevet meget om dette igennem flere år, og nu er det endelig sket igennem platformen arkiv.dk. Den lanceredes som bekendt for ganske kort tid siden, og vi har endnu ikke noget stort grundlag for at fortælle om besøgsantallet.

Det, som vi derimod ved, er, at vi løbet af 9 måneder havde 300 besøgende, som vi huskede at få indskrevet i Samlingens gæstebog. Det reelle antal har med andre ord været noget større.

Vi har i årets løb modtaget et halvt hundrede gaver fra medlemmer og fra andre givere. Det kan være alt fra et enkelt billede og op til meget store samlinger af gamle dokumenter. Vi arbejder til stadighed på at gøre disse materialer tilgængelige og ikke alene fra hjemmecomputeren men også ved personligt fremmøde.

I foråret 2014 var foreningen tilstede ved Open-by-Night i Tranebjerg og 5 af foreningens medlemmer bemandede på skift standen. Vi fik en god snak med samsinger og andre gæster. Vores tilstedeværelse resulterede da også i en lille halv snes nye medemmer og salg af årbøger. Vi var tilfredse med arrangementet og gentager det ved nærmeste lejlighed.

På bestyrelsens vegne
Niels Henrik Nielsen
Samsø, maj 2015

 

 

 

 

 

Driftsregnskab 1.4.2014 - 31.12.2014 samt Status pr. 31.12.2014
DRIFTSREGNSKAB Regnskab
 2014
(1/4 '14 - 31/12 '14)
  Budget
2014
(1/4 '14 - 31/12 '14)
  Budgetforslag 2015
(1/4 - 31/12)
Budgetforslag 2016
(1/1 - 31/12)
Indtægter              
Kontingenter, husstande 10.341     12.000   36.000 36.000
Kontingenter, virksomheder 0     0   1.500 1.500
Sponsorater m.m. 315     0   0 0
Renter. 147     0   0 0
I alt   10.803   12.000   37.500 37.500
Årbog:              
Salg af årbøger og forsendelse 25.307            
Tilskud til Årbøger 0            
Udgifter til årbøger -40.759            
I alt   -15.452   25.000   10.000 10.000
Samsømærker:              
Salg af Samsømærker 2.140            
Udgifter til Samsømærker -36            
I alt   2.176   0   0 0
               
Indtægter i alt   -2.472   37.000   47.500 47.500
               
Udgifter:              
Nyhedsbreve   381   1.000   2.000 2.000
Administration inkl hjemmeside   3.349   4.000   6.000 6.000
Samlingen inkl forsikring   12.853   18.500   25.000 25.000
Bestyrelsesudgifter   2.117   2.000   6.500 6.500
Generalforsamling   2.849   3.000   3.000 3.000
Arrangementer   7.346   7.500   7.500 7.500
               
Udgifter i alt   28.894   36.000   50.000 50.000
               
Periodens resultat   -31.366   1.000   -2.500 -2.500
             
STATUS PR 31/12 2014  
Aktiver      

Bemærk at dette regnskab ikke er revideret.
Såfremt revisionen måtte medføre ændringer, vil det reviderede regnskab blive udleveret på selve generalforsamlingen.

Foreningen er momsregistreret vedrørende salg af årbøger og Samsømærker.

Bestyrelsen har i lighed med tidligere år valgt ikke at aktivere usolgte bøger, men anskaffelsesværdien af usolgte bøger
(1.402 stk) udgør ca. 89.800 kr

Kassebeholdning, akriv   2.377  
Kassebeholdning, kasserer   4.204  
Danske Bank indestående   136.598  
Debitorer   9.204  
Aktiver i alt   152.383  
       
Passiver      
Skyldige kreditorer   41.306  
Skyldig moms   6.417  
Forudbetalt kontingent   7.200  
Egenkapital    
  Overført fra tidligere år 128.826    
  Resultat 2014 -31.366 97.460  
Passiver i alt   152.383  

Kommentarer til ovenstående regnskab

Indtil for nylig antog jeg (kassereren) at regnskabet for overgangsperioden 01.04.2014-31.12.2014 ville vise et lille overskud. Desværre endte det med et underskud på 31.366 kr.

Forklaringen er ikke uventede udgifter, men afledte effekter af det ændrede regnskabsår. De realiserede indtægter og de faktisk afholdte udgifter i perioden viste et lille overskud, men omkring årsskiftet er der mere der spiller ind, og det burde jeg have været opmærksom på.

Der er især tre ting:

  1. De kontingenter, der betales fra og med sidst på efteråret vedrører alt overvejende medlemskabet for 2015 og ikke medlemskabet for 2014. Derfor bør de registreres som forudbetalte kontingenter og ikke som kontingenter for 2014. Den udfordring har vi også haft tidligere, men var så at sige umulig at løse så længe regnskabsår og kontingentperiode afveg fra hinanden. Men sådan er det ikke mere. I det lys har vi i regnskabet justeret metoden og afsat 7.200 kr. som forudbetalte kontingenter. Det vil sige at denne indbetaling ikke influerer på den aktuelle regnskabsperiodes resultat.
     
  2. Omkring årsskiftet er der godt gang i årbogssalget. Ikke mindst SuperBrugsen i Tranebjerg er en stor aftager. Men af regnskabsmæssige grunde er kun det salg mv., hvor der inden årets udgang er udsendt faktura medtaget i årets resultat. Foreningen har således en del midler til gode ved årsskiftet, som ikke fremgår af regnskabet. Fremover skal kassereren være opmærksom på at udsende fakturaer inden årsskiftet.
     
  3. Den helt store udfordring er håndtering af de forventede udgifter til trykning af årbogen. Bogen trykkes som bekendt i november, men af ukendte grunde har foreningen i flere år først modtaget regningen for trykning et godt stykke inde i det nye år. Med det ændrede regnskabsår har det betydet, at der som noget nyt bør hensættes et skønnet beløb til trykkeudgifter. Der er således afsat 40.000 kr. til dette. Da disse udgifter er omfattet af moms, vil den faktiske udgift for foreningen være mindre, såfremt regningen kommer til at lyde på dette beløb.

På bestyrelsens vegne
Michael Klejs

Kommende arrangementer

Generalforsamling 2015
Afholdes lørdag den 30. maj 2015 - læs meget mere ovenfor om arrangementet.

Årbogspræsentation 2015
Præsentationen af den næste årbog foregår lørdag den 28. november 2015 i Besser Forsamlingshus. Programmet offentliggøres senere.


logo_slfs.gif