Årgang 14

Nummer 3

November 2015

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø

"Ingen fremtid - uden fortid"

Traditionen tro varsler efterårets komme flere hændelser, det er for alvor blevet tid til indendørs sysler, medlemmerne afventer med spænding årets årbog og høsten er kommet godt i hus efter en god, varm og lang sommer. Desværre går ikke alle varsler i opfyldelse. Det har i år knebet gevaldigt med at få høstet korn, og efter sigende skulle der også her til lands kunne høstes vandkartofler. Og sommeren blev vel knapt nok, hvad man kan kalde en gennemsnitlig dansk sommer.

Generalforsamling 2015
Årets generalforsamling forløb uden de store forandringer, det skulle da lige være, at den beretningspligtige formand fik akut forfald og at næsteformand Lise B. Gommesen måtte træde til med kort varsel. Under kyndig dirigering af Jean Seeberg blev generalforsamling gennemført med sikker hånd.

Generalforsamling2015<

Nye i bestyrelsen blev Britt Winkel (genvalg) og Niels Erik Thunbo Pedersen, som   tidligere har været med  i bestyrelsen. Desuden var der genvalg på formandsposten til Niels Henrik Nielsen.

Der lød en stor tak til kasserer Michael Klejs for hans indsats i bestyrelsen gennem flere år og ligeledes til gruppen af frivillige, som assisterer medlemmer og gæster på den ugentlige åbningsdag.

Efterfølgende konstituerede bestyrelsen sig således:

  • Formand: Niels Henrik Nielsen (valgt af generalforsamlingen)
  • Næstformand: Lise Beyer Gommesen
  • Kasserer: Rita Sundstrøm
  • Hjemmesideansvarlig: Niels Erik Thunbo Pedersen
  • Sekretær: Britt Winkel

Om aftenen mødtes en gruppe medlemmer til hyggeligt samvær på restaurant Dokken i det nu nedlagte skibsværfts gamle byggehal som en god afslutning på dagen. Her var der både udsigt til hav og til den gamle fiskekutter AS 164 midt i restauranten.

Søndag formiddag havde bestyrelsen traditionen tro arrangeret en aktivitet for medlemmerne inden et eventuelt senere besøg ved "Sommer-i-by" i Nordby. Måske havde mange allerede gjort brug af tidligere "åbent-hus" arrangementer, for der deltog desværre kun en lille halv snes personer ved besøget hos Brdr. Kjeldahl i Nordby. Trods den lille tilslutning fik de fremmødte rig lejlighed til at se en af øens største arbejdspladser, fremvist af Jens Kjeldahl, der var en engageret rundviser.

Årbogspræsentationen 2015
Årbogspræsentationen finder i år sted i Besser Forsamlingshus "Bygningen" lørdag den 28. november, og huset vil være åbent allerede fra kl. 14.00. Her vil Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø beværte med kaffe og kage alt imens vi præsenterer den 15. udgave i rækken af årbøger. Medlemmerne kan på selve dagen erhverve årbogen til en særpris á kun 100,00 kr. Normalprisen for medlemmer er 125,00 kr. For ikke-medlemmer er prisen stadig 160,00 kroner og efterfølgende vil årbogen kunne erhverves i bl. a. Økomuseum Samsøs velkomstcenter, Nordby Posthus og SuperBrugsen Samsø.

Programpunkter for dagen med cirka klokkeslet:

14.00 - Salg af den nye årbog og Samsømærke
14.30 - Der serveres kaffe/the og kage
15.00 - Velkomst
15.15 - Årbogen første afdeling
15.45 - Pause og salg af årbog
16.10 - Årbogen anden afdeling
16.50 - Afrunding og slut

Årets årbog sammenfatter under titlen "Nogle tilbageblik" mange samsingers egne erindringer om livet som det oplevedes før i tiden, som barn, som tjenestepige eller -karl på en af øens gårde eller som fritidssamsing gennem en årrække.

Jørgen Mortensen som er bosiddende i Arizona, USA, har bidraget med artiklen "Barndoms- og ungdomsminder fra Brundby". Her møder vi de kendte personligheder i byen, lærer Madsen og frk. Maria Jørgensen samt de skæve vinkler som Klemen Boel, Søren Svensker og Bertel Skrædder, som hver især udfyldte en vigtig plads i det lille landsbysamfund.

I "Min arbejdsplads på Søbygaard" skrevet af Gert B. Gommesen geoplever vi hans oplevelser fra det år, hvor han byttede tjenestestedet Rosendal ud med et andet tæt ved Mårup. Det er en detaljeret beskrivelse af kalenderårets gang på et af nordøens mønsterbrug. Artiklen fortæller alt; om arbejdsdagens dont fra årle morgen til sen aften på mark og i stald, videre til gårdens indretning og til årets højtider på gården.

Erindringen om, hvordan det var at komme til Samsø fra fastlandet, hvad enten det var Jylland eller Sjælland, giver også interessante betragtninger om samfundet og i, hvor høj grad man hurtigt blev en del af det. For mange har det betydet livslange venskaber.

I starten af 50'eren ville en pige fra det vestjyske ud at se verden - så hun kom til Samsø for at tjene ved Maria og Jens Buhr Holm i Onsbjerg. Her stiftedes kendskab med samsingernes store åbenhed og vilje til at optage nye medlemmer i flokken af unge. Håndbold, dilettant og baller på Onsbjerg Hotel - og måske en enkelt gang til Besser. Dét og de helt særlige bånd, som blev knyttet, og som stadig holder i dag, er det helt centrale i Sigrid Kjærs erindringer om "Et uforglemmeligt år på Samsø".

I artiklen "Vejen til Samsø" beretter Gert Jørgensen om. hvordan det var at møde Nordøens beboere, når ens postadresse nu engang var øst for Valby bakke. Historien er skrevet med humor og stor kærlighed til Nordøens faste beboere, som forfatteren og hans familie langsomt vandt accept fra. Naturfredningssagen og feltskydningerne i bakkerne får også en hilsen med på vejen.

Ingen årbog uden en skolehistorie og i år har vi fået en artikel fra tidligere lærer ved Besser hovedskole, Ernst Hansen: "Lærer i Besser i tresserne", hvor ægteparret begge blev ansat som læreraspiranter. Her får vi en levende fortælling om et fast forankret system med ganske klare forventninger til, hvad arbejdet indebar. Det skulle vise sig at være en lærerstilling med opgaver døgnet rundt; varmemester når pedellen var forhindret, repræsentant for skolen ved samtlige konfirmationsmiddage og ikke mindst et taknemmeligt offer ved "Sildeballewhist".

Årbogen rummer også andre gode historier end de personlige erindringer. Gamle aviser er ikke bare gode kilder ved skrivning af lokalhistorien, de illustrerede også ganske klart, hvilke politiske temaer der rørte sig på Samsø. Færgeproblematikken er bestemt ikke af ny dato, hvilket man bl. a. kan læse i Michael Klejs' gennemgang af "En stak gamle aviser".

Kramme & Zeuthen eller blot KZ var synonym på en dansk industrisucces: et dansk-produceret fly, som fik stor betydning for bl. a. postforsendelse og persontransport under de strenge isvintre. Martin Søndergaard Jensen har skrevet en lille historie om KZ IV flyets tilknytning til Samsø og dets helt specielle betydning for ham selv i "Hjælpen kom fra luften - i to ombæringer".

Årbogen indeholder andre meget mere end disse korte omtaler, herunder mere om Langøre, om en gartnervirksomhed i Tranebjerg samt om skinner på Samsø.

Vi vil altid gerne have tilbagemelding på resultatet af vores anstrengelser, helst ros men absolut også ris hvis det er vurderingen.

Hvis man ikke har mulighed for at møde op ved præsentationen, er det også muligt at bestille årbogen via foreningens hjemmeside http://www.genealogy-samsoe.dk .

Det samme gælder Samsømærkerne for 2015, der igen i år supplerer årbogens billeder og forhåbentlig kan være med til at skabe forøget interesse for bogen.

Middag efter præsentationen
Efter præsentationen er der i lighed med tidligere år en middag for foreningens medlemmer. De afholdes også i Besser Forsamlingshus kl. 18.30. Pia Klejs serverer en menu bestående af gammeldags oksesteg med kartofler og årstidens grøntsager. Til dessert serveres der citronfromage og til sidst kaffen med lidt chokolade til.

Der kan ligeledes købes vin, øl og vand til husets priser. Prisen for selve middagen forbliver 175,- kr pr. person og  betales kontant på dagen.

Tilmelding til spisning kan foretages til Anne Lykke Hansen på 2277 0514 eller pr. mail til annespicasa@gmail.com, alternativt til Britt Winkel på britt.winkel@gmail.com eller telefon 3170 7470, senest søndag den 22. november.

Fremtidige årbøger
Igen i år har redaktionen lagt sig hårdt i selen for ikke at årbogen skulle komme op på 200 sider eller mere. Det er jo glædeligt med så meget stof til redaktionen. Ikke desto mindre vil bestyrelsen og den siddende redaktion gerne ændre på forløbet omkring kommende årbøger.

Allerede på nuværende tidspunkt kan vi fortælle at arbejdstitlerne for nogle af de næste årbøger bliver "Pillemark og omegn" samt "Foreningernes Samsø". Sidstnævnte emne dækker over: erhvervsforeninger, kulturelle foreninger, sociale foreninger o.s.v. Vi vil i nærmeste fremtid afholde en informationsaften for at fortælle nærmere om vores tanker - og dermed allerede nu brede budskabet ud til alle afkroge på Samsø og til alle andre, som kunne tænke sig at bidrage med et indlæg. Hvilken af de nævnte årbøger, som vil udkomme først, kan vi ikke sige noget om endnu.

Samlingen
Hen over sommeren har vi har flere besøg af medlemmer, som har bidraget til at sætte navne på personer i foreningens billedarkiv. Det er vi rigtigt glade over, for billeder, som viser ukendte personer, er ikke særligt spændende.

Preben Jensen, Kalundborg, udgav bogen "Færgerne mellem Kalundborg og Samsø" og Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø's bidrag dertil er en del billeder. Vi har desuden formidlet lokalhistorisk arkivmateriale, som er hjemlånt fra Egnsarkivet, til forfatteren.

Vi vil opfordre medlemmer til at gå ind på www.arkiv.dk og dér gennemse det væld af billeder, som allerede nu er lagt ind fra Samsø, og flere kommer stadig til. Måske kan man bidrage med viden, rettelser eller tilføjelser, eller måske bare kigge billeder.

Kommende arrangementer

Arkivernes dag lørdag den 14. november 2015
Åbent på arkivet i Onsbjerg gl. Skole 10.00 til 14.00. Annonceres i Samsø Posten.

Årbogspræsentation 2015
Præsentationen af den næste årbog foregår lørdag den 28. november 2015 i Besser Forsamlingshus. Programmet offentliggøres senere.

Temaaftener om kommende årbøger
Finder sted tirsdag den 12. januar og onsdag den 13. januar, begge dage kl. 19.00 i cafeen, Onsbjerg Skole.

Udstilling af billeder med tilknytning til Brdr. Degn
Tid og sted offentliggøres senere, men bliver muligvis den 23. marts i forbindelse med fællesspisning i Besser Forsamlingshus.

Generalforsamling 2016
Afholdes lørdag den 21. maj 2016 på Onsbjerg gl. Skole

 


logo_slfs.gif