Årgang 15

Nummer 2

Maj 2016

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø

"Ingen fremtid - uden fortid"

I år kniber det åbenbart lidt for foråret med at få rigtigt fat, og vi oplever i skrivende stund stadig et-cifrede varmegrader. Vi må håbe, at det ser lidt bedre ud, når I læser dette nyhedsbrev. Vi er nemlig, vejret til trods, på vej mod pinse og dermed også imod "Sommer i By" og årets generalforsamling i SLFS.  

Vi har igen i år en ledig plads eller to i bestyrelsen, og vi opfordrer derfor alle til at hjælpe med at finde kandidater.

I forbindelse med generalforsamlingen vil vi som sædvanligt  holde åbent i Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsøs arkiv fra kl 10, og vi håber på, at Egnsarkivet følger trop. Skulle der blandt vores medlemmer også være ønske om adgang dagen efter, så kontakt venligst en af de frivillige, gerne i god tid inden selvfølgelig.

Indkaldelse til generalforsamling lørdag den 21. maj 2016 kl. 14:00
Generalforsamlingen afholdes på Onsbjerg Gl. Skole og indledes med et kort foredrag om et lokalhistorisk emne, mens vi serverer kaffe og kage. Se nedenfor.
Dagsorden
1 Valg af dirigent, referent og stemmetællere
2 Bestyrelsens beretning
3 Aflæggelse af revideret regnskab for perioden 1.1.2015 – 31.12.2015
4 Godkendelse af punkt 2 og 3
5 Indkomne forslag.
Bestyrelsen foreslår, at §7, sidste afsnit, der lyder således:
Foreningens formue udover, hvad der er nødvendigt til afholdelse af de nødvendige udgifter, skal, medmindre generalforsamlingen bestemmer andet, anbringes i et lokalt pengeinstitut.
ændres, således at ordet "lokalt" udgår. På nuværende tidspunkt er der kun ét pengeinstitut, der har en filial på Samsø, og det må formodes at også den forsvinder på et tidspunkt.
Foreningen benytter stadig Danske Bank, der tidligere have en filial på Samsø - og bestyrelsen ønsker derfor også generalforsamlingens godkendelse af, at man har fortsat denne praksis, efter at Danske Bank lukkede på Samsø.
6 Fastsættelse af næste års kontingent samt godkendelse af budget for perioden 1.1.2017 - 31.12.2017.
Bestyrelsen foreslår uændret kontingent
7 Valg af
a) Formand
På valg er Niels Henrik Nielsen, der modtager genvalg
b) Bestyrelsesmedlemmer
På valg er:
- Kasserer, Rita Sundstrøm, modtager ikke genvalg
- Lise Beyer Gommesen
- Britt Winkel og Niels Erik Thunbo Pedersen blev valgt for 2 år i 2015 og er derfor ikke på valg.
c) Bestyrelsessuppleanter
På valg er:
- Jens Erik Buur
- Anne Lykke Hansen, modtager ikke genvalg
c) Revisor og revisorsuppleant
På valg er:
- Revisor: Torben Skanning, er villig til genvalg
- Revisorsuppleant: Jean Seeberg
9 Fastsættelse af dato for næste års generalforsamling.
Bestyrelsen foreslår lørdag den 10. juni 2017 (lørdag efter pinse)
10 Evt.

Lidt lokalhistorie til at starte dagen med
Under kaffen vil samsingen Hans Ole Kjærulff fortælle om sin interesse for skibshistorie, hvorfra han har sine kilder, og hvad han kan hjælpe med at finde af skibsdata.
Hans Ole Kjærullf er søn af skibsejer Willy Kjærulff, som er kendt i de samske maritime kredse.

 

Et lille udsalg til at slutte dagen af med
Efter generalforsamlingen vil vi prøve noget helt nyt, nemlig et udsalg af nogle af de bøger m.m. som vi på samlingen har flere dubletter af. Det kniber efterhånden med at få plads til de mange indleveringer, vi heldigvis får, og det vil vi gøre noget ved i form af at sælge ud af de ting, vi har mere end to ens eksemplarer af.
Salget vil foregå som en lille auktion umiddelbart efter generalforsamlingen. De emner, der ikke bliver solgt på dagen, vil enten blive overført til et senere auktionssalg eller blive solgt via hjemmesiden til en af bestyrelsen fastsat pris. Listen over emner, der bliver sat til salg, vil blive offentliggjort på foreningens hjemmeside, så snart den er klar.

Tilmelding spisning
I lighed med tidligere år er der arrangeret middag lørdag aften, hvor alle medlemmer er velkomne. Arrangementet afholdes på restaurant Dokken, Ballen kl. 18.00 og menuen er Flæskesteg med gemyse, pandekager med is og kaffe. Pris 175,00 pr. deltager eksklusiv drikkevarer. Af hensyn til bestilling af antal kuverter bedes man senest den 18. maj foretage tilmelding til aftenens middag til: Britt Winkel på telefon 31707470 eller e-mail britt.winkel.@gmail.com .

Bestyrelsens beretning 2015
Bestyrelsen har i årets løb afholdt 4 ordinære møder og har ud over dette jævnlig indbyrdes kontakt via mail og telefon. Herved er mange mindre opgaver hurtigt og effektivt blevet løst, oftest er det vedrørende medlemsadministration. Det indsamlede og registrerede materiale tilhører foreningen og skal i første omgang stilles til rådighed for medlemmernes forskning, men vores lokaler kan også godt anvendes af andre historisk interesserede, dog skal der altid være enten en frivillig eller et bestyrelsesmedlem til stede. I februar måned afholdt bestyrelsen sit årlige fællesmøde med gruppen af frivillige på Samsø, hvilket giver god mulighed for at drøfte årets gang samt opgaver i det kommende år.

Generalforsamlingen forløb tilfredsstillende, måske var det grundet formandens forfald (sygdom) og spisningen om aftenen på Dokken i Ballen gik også fint.
Ud over generalforsamling og årbogspræsentation har foreningen haft planlagt en enkelt aktivitet i løbet af 2015, nemlig deltagelse med en stand ved ”Open-by-Night” i Tranebjerg. Da det viste sig svært at samle personer til transport af materiale og til bemanding af stadeplads, så valgte vi dog at melde afbud.

Medlemstallet er desværre stadig svagt faldende og i skrivende stund er vi nu 229 medlemmer, hvilket dog må siges at være tilfredsstillende for en lokalhistorisk forening.

Årbogen havde igen i 2015 en redaktion, der bestod af Robert Sørensen, Niels Henrik Nielsen og Niels Erik Thunbo Pedersen (teknisk redaktør) og gruppen har fået uvurderlig hjælp fra foreningens frivillige ved skanning, billedbehandling m.m.
Ved redaktionens start var der ikke tænkt på et overordnet tema. Vi havde i meget god tid forinden haft kontakter ude til flere af den kommende årbogs forfattere. En passende fællesnævner blev gradvist som årbogen tog form - det personlige tilbageblik. Der blev selvfølgelig også plads til små artikler som faldt helt uden for dette emne. Hen igennem tilblivelsen af de mange store og mindre artikler, kontaktede vi lejlighedsvis forfatterne for at høre hvordan skrivearbejdet skred frem. Mange kontaktede faktisk også os, og så vidste vi jo, at der var noget i gang. Arbejdet med årbog 2015 har fra start og til slut foregået meget stille og roligt, også i den afsluttende fase, hvor man ellers ofte kan være under et vis tidspres.
De mange læsere af vores årbog vil sikkert have bemærket at vi i 2015 ikke har benyttet vores mangeårige samarbejdspartner Samsø Posten. Et spørgsmål om fakturering trak så længe ud at vi ikke havde anden mulighed end at disponere til anden side. Problemet er dog løst nu, og vi kigger fremad.
Tidligere har vi tilstræbt at holde årbogen på et bestemt sideantal - dette lykkedes dog ikke helt denne gang. Der var ganske enkelt for meget stof og vi lod flere artikler glide ud og har gemt dem til en eventuel fremtidig anvendelse.
Årbogen blev præsenteret i Besser forsamlingsbygning i slutningen af november måned, og vi havde fået to af forfatterne til at fortælle lidt om deres bidrag. Dagen og aftenen forløb over al forventning, der var godt fremmøde og en fin stemning hos gæsterne. Dagen sluttede med fællesspisning som en rigtig god afslutning på en god dag. Både redaktion og bestyrelse har været yderst tilfredse med årbogens kvalitet. Vi håber, den også er faldet i medlemmernes smag.

Samlingen, foreningens faste samlingssted har den faste ugentlige åbningstid men vi kan heldigvis også godt imødekomme andre ønsker. Vi har haft flere inviterede grupper henover året som medhjælp ved identifikation af personer, begivenheder og steder. Det gælder efterkommere af brødrene Degn i Besser og efterkommere til Karl Skjødt, Vesterløkken. Foreningen er dem taknemmelig for sådan en stor velvilje. Arbejdet med registrering af foreningens samling af billeder pågår til stadighed. Flere af de frivillige arbejder gennemsnitligt mange timer ugentligt med den store opgave. Resultatet af bl.a. dette arbejde kan ses på "Danskernes historieportal" http://www.arkiv.dk hvor man i lighed med almindelig søgning på internettet kan finde de godt 2.000 billeder og 200 arkivfonde, som vi har bearbejdet til dato (en arkivfond kan være materiale om en person eller om en forening).
Foreningen har i 2015 modtaget ca. 40 indleveringer; det kan være alt fra en bog, et billede og til et mindre foreningsarkiver fra medlemmer m.m. Arbejdet med at gennemgå materialet og gøre det tilgængeligt er en stor mundfuld for de frivillige, som har lagt mindst 1500 timer på arkivet, hvortil skal lægge et meget stort antal hjemmetimer. Flere frivillige skal være mere end velkomne, for man løfter som bekendt bedst i flok.
Henover året 2015 har vi haft i omegnen af 250 gæster. Nogle gæster kommer med meget konkrete spørgsmål, og andre skal have hjælp til login eller til andre Internet-spørgsmål. En del kommer selvfølgelig også for samværets skyld, og endelig er der gæster, som vi har inviteret til at hjælpe os med oplysninger eller identifikation af billeder. Dette flotte antal er opnået på 50-60 åbningsdage.
Arkivet arrangerer gerne en aften hvor man kan få introduktion til dette arbejde og giver også en grundig oplæring - så kom bare du.

Hjemmesiden er der ikke sket de helt store ændringer eller tilføjelser på i det forgangne år. Vores webmaster er også teknisk ansvarlig for årbogen, som tager en del tid, og så har der været en del opdateringer i det mere skjulte, der skulle klares, herunder vedligeholdelse af bestyrelsens referatarkiv og medlemsregistreringen. Ønsket om at få lavet et søgbart indeks til vores årbøger på tværs af alle årgange har derfor været sat på standby endnu en gang, men forhåbentlig kommer det snart. Vi må også erkende at foreningens medlemmer såvel som andre lokalhistorisk interesserede benytter andre medier til deling og udveksling af information. Det være sig den førnævnte historieportal såvel som Facebook og andre sociale medier. Samtidigt er databasen over samsinger, SamsoeRoots, jo fortsat i rivende udvikling, så det er tvivlsomt, hvor mange af den slags oplysninger, vi skal forsøge at holde trit med på hjemmesiden. Men indtil videre lader vi hvert fald det eksisterende indhold være og stiller det til medlemmernes disposition. På sigt må så vi se nærmere på, hvordan tingene gøres på den mest hensigtsmæssige måde.

På bestyrelsens vegne
Niels Henrik Nielsen
Samsø, maj 2016


Driftsregnskab 1.1.2015 - 31.12.2015 samt Status pr. 31.12.2015
DRIFTSREGNSKAB Regnskab
 2015
Budget
2015
Budgetforslag 2016 Budgetforslag 2017
Indtægter          
Kontingenter, husstande 31.491   36.000 36.000 36.000
Kontingenter, virksomheder 1.000   1.500 1.500 1.500
Sponsorater m.m. 5.383   0 0 0
Renter. 122   0 0 0
I alt   37.996 37.500 37.500 37.500
Årbog:          
Salg af årbøger og forsendelse 28.416        
For meget hensat 2014 15.884        
Udgifter til årbøger -24.647        
I alt   19.653 10.000 10.000 10.000
Samsømærker:          
Salg af Samsømærker 3.220        
Udgifter til Samsømærker -84        
I alt   3.136 0 0 0
Indtægter i alt   60.785 47.500 47.500 47.500
           
Udgifter:          
Nyhedsbreve   1.533 2.000 2.000 2.000
Administration   6.917 4.000 4.000 4.000
Hjemmeside 1.710 2.000 2.000 2.000
Samlingen inkl forsikring   15.358 25.000 25.000 25.000
Bestyrelsesudgifter   6.770 6.500 6.500 6.500
Generalforsamling   2.894 3.000 3.000 3.000
Arrangementer   6.220 7.500 7.500 7.500
Udgifter i alt   41.402 50.000 50.000 50.000
           
Periodens resultat   19.383 -2.500 -2.500 -2.500

STATUS PR 31/12 2015
Aktiver      

Foreningen er momsregistreret vedrørende salg af årbøger og Samsømærker.

Bestyrelsen har i lighed med tidligere år valgt ikke at aktivere usolgte bøger, men anskaffelsesværdien af usolgte bøger
(1.407 stk) udgør ca. 90.000 kr

Kassebeholdning, arkiv   3.559
Kassebeholdning, kasserer   250
Danske Bank indestående   119.162
Debitorer   0
Aktiver i alt   122.971
     
Passiver    
Skyldige kreditorer   925
Skyldig moms   -3.947
Forudbetalt kontingent   9.150
Egenkapital    
  Overført fra tidligere år 97.460  
 Resultat 2015 19.383 116.843
Passiver i alt   122.971

Kommentarer til ovenstående regnskab
Regnskabet udviser et overskud på 19.383 kr, men heraf skyldes 15.884 kr at regningen for trykningen af årbogen 2014 blev lavere end den hensættelse, der måtte laves hertil ved udgangen af sidste regnskabsår. Dermed er det reelle driftsresultat for 2015 kun på 3.500 kr hvilket dog også må siges at være ganske tilfredsstillende.

Det kræver stadig et stort arbejde at inddrive foreningskontingentet, men det hjælper selvfølgelig, at omkring en tredjedel af kontingetet bliver betalt allerede ved årbogsdagen i november i året før. 

På bestyrelsens vegne
Rita Sundstrøm

Kommende arrangementer

Generalforsamling 2016
Afholdes lørdag den 21. maj 2016 - læs meget mere ovenfor om arrangementet.

Årbogspræsentation 2016
Præsentationen af den næste årbog forventes at finde sted lørdag den 26. november 2016. Programmet og stedet offentliggøres senere.


logo_slfs.gif