Årgang 16

Nummer 1

Februar 2017

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø

"Ingen fremtid - uden fortid"

Kyndelmisse er overstået, og det samme er vinterens årbogsudgivelse, som denne gang gik over al forventning, i hvert fald målt på antallet af solgte bøger. Til gengæld ser vi os desværre ikke i stand til at gennemføre den ellers planlagte slægtsforskningsweekend i denne vinter, men vi arbejder ufrortrødent videre med at få arrangementet op at stå på et senere tidspunkt.

Årets første nyhedsbrev i 2017 skrives, bedst som vi troede, at vi ingen vinter skulle have. De sidste dage har det været bidende koldt med vind fra øst, så vi har rigtigt nok skulle pakke os godt ind ved aktivitet udendørs. Under det tynde lag sne er både erantis og vintergæk piblet frem og venter bare på varme. Brændeovnen danser stadig under den kraftige indfyring, for varme skal vi have, imens fingrene arbejder lidt stive ved tastaturet.

Foreningnens økonomi er god og sund, men derfor er vi nu stadig afhængige af, at medlemmerne betaler kontingent, og meget gerne til tiden. Heldigvis er der mange, der forudbetaler allerede ved årbogsweekenden i november eller lige i begyndelsen af det nye år. Men har du ikke betalt endnu, må du meget gerne huske at gøre det her i februar måned.

Kontingent
Rettidig betaling af kontingent for 2017 er den 28. februar 2017, og vi erindrer derfor de medlemmer, som endnu ikke har betalt, om at få dette bragt i orden.  Kontingentbetaling på kroner 150,00 kan ske via bankoverførsel til vores konto i Danske Bank, 0536 - 60077193. Husk at anføre medlemsnummer sammen med indbetalingen. Kan du ikke huske dit medlemsnummer, så skriv i det mindste navn og adresse.

Hvis du logger ind på foreningens hjemmeside, kan du på denne side se, hvorvidt vi allerede har registreret din registrering for 2017 eller ej. Har du problemer med at logge ind på hjemmesiden, er du altid velkommen til at kontakte foreningens webmaster og kasserer, Niels Erik Thunbo Pedersen pr email: kasserer@genealogy-samsoe.dk eller telefon 40 77 95 55.   

Årbogspræsentationen 
Lørdag den 26. november 2016 præsenterede Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø sin 16. udgivelse i rækken af slægts- og lokalhistoriske årbøger. Bogen, som tager sit udgangspunkt i landsbyen Pillemark,  handler om det lokale liv i byen og i oplandet, hvor der som bekendt også er mange, der har ferieret gennem tiden, og det handler bogen også om.

Tilstrømningen ved salgsbordet bemandet af foreningens kasserer Niels Erik Thunbo Pedersen og fru Helle var tro imod traditionen, stor og vedvarende, og man benyttede sig derved af særprisen på dagen for medlemmerne.


Præsentation med aktiv deltagelse fra publikum. Foto: Knud Schou Poulsen

Foreningen beværtede de fremmødte med kaffe og kage, og kl. 15.00 kunne formand Niels Henrik Nielsen så tage fat på den egentlige præsentation. Der var ved denne præsentation ingen hovedtalere fra den lille samling af forfattere, så sammen med webmaster og årbogsredaktør Niels Erik Thunbo Pedersen blev der fremvist et potpourri af billeder fra mange af artiklerne. Undervejs blev der også krydret med ekstra detaljer, som kvikt blev suppleret fra salen.

Efter gennemgangen var der en lille pause, hvor der kunne strækkes ben, trækkes frisk luft og hilses på venner og bekendte. Efter pausen overtog Niels Erik Thunbo Pedersen så scenen og fortalte detaljeret om Pillemark bys posthistorie. Han supplerede med billeder af postkort som også havde relation til årbogens artikler.

Dagen sluttede med en dejlig middag for de af foreningens medlemmer, som havde tilmeldt sig denne hyggelige afslutning på dagen.

Her godt inde i februar måned 2017 kan bestyrelse og redaktion med tilfredshed konstatere, at årbog 2016 har solgt overordentlig godt. Faktisk er mere end tre fjerdedele af det samlede oplag solgt på indeværende tidspunkt.

Fremtidige årbøger
Den næste i rækkens af årbøger vil formentlig komme til at handle om "Foreningernes Samsø". Emnet dækker bredt over erhvervsforeninger, kulturelle foreninger, sociale foreninger med videre, men nu må vi jo se, om der fremkommer artikler nok til at kunne lave en god og spændende årbog endnu en gang.

Har du et forslag til en forening, som det kunne være sjovt og interessant at få beskrevet, så er du meget velkommen at kontakte bestyrelsen eller en af de frivillige.

Det kan jo også være, at du kan bidrage med bare en lille del til en større artikel, og sådanne bidrag er også meget velkomne. For det er ofte sådan at man ikke nødvendigvis kan hele historien selv, men sammen med én eller flere andre, så løfter vi jo i flok.

Endelig forsøger vi at etablere et samarbejde med en af de lokale borgerforeninger på Samsø om endnu en bog med en by på Samsø som tema.  

Samlingen
Fra Sammenslutningen af Lokalarkiver i Danmark bliver vi hvert år bedt om at levere oplysninger til Kulturstatistik 2016 for alle danske arkiver. Disse nøgletal er fremkommet fra foreningens virke gennem kalenderåret 2016:

Samlingens størrelse i hele meter pr. 31.12.2016

57

Årets tilvækst af arkivalier i meter

1

Antal billeder pr. 31.12.2016

2.750

Antal besøgende på arkivet (fysiske gæster)

260

Antal besøgende til foredrag planlagt af arkivet, af den lokalhistoriske forening eller af andre samarbejdspartnere

135

Antal besøgende på arkivets hjemmeside

25.836

Antal følgere/likes på arkivets Facebookside

240

Antal besøgende på arkivets søgedatabaser

100.000

Antal skriftlige henvendelser (Både mail og brev)

40

Antal telefoniske henvendelser

10

Antal lønnede medarbejdere angivet i årsværk / fuldtidsstillinger

0

Antal medarbejdere i beskæftigelsestilbud
angivet i årsværk / fuldtidsstillinger

0

Frivillige medarbejdere for hele året (timer)

1.800

Det samlede antal af indleveringer er måske noget for nedadgående, og årsagen skal måske søges i, at mange samsinger gennem grupper f. eks. på Facebook har genopdaget værdien af de gamle billeder. Til gengæld har vi også via Facebook fået kontakt med en del efterkommere af samsinger, som nu er bosiddende langt væk fra Danmark. Dem hjælper vi med at finde oplysninger om den/de personer, som udvandrede, om hvor de kom fra, og om der findes efterkommere i slægten på Samsø.

Vi håber selvfølgelig også, at de eventuelt vil melde sig ind i foreningen og hjælpe med slægtsdata fra hvor i verden de nu befinder sig.

Tema
I 2017 bliver det gennemgående tema for arkiverne landet over indsamling af erindringer over de fire faste emneforslag ”Min mor”, ”Min Skoletid”, ”Ferie” og ”Ting, der er forandret i min tid”. Ud over det store arbejde, som arkivets frivillige Peter Mortensen allerede har gjort på området, så vil vi opfordre alle medlemmer til at gå i gang med erindringsskrivning og meget gerne give et eksemplar til foreningens arkiv. Man kan f.eks. skrive egne erindringer, eller man kan lade sig interviewe af en anden person, der gerne vil skrive historien.

Billeder og deres anvendelse
Efter åbningen af siden arkiv.dk har vi fået mange forespørgsler om digitale kopier af billederne, og vi har fået mange korrigerende oplysninger på navne. Det er en hjælp, som er uvurderlig og en stor hjælp, når vi sidder med billeder af én eller flere ukendte personer. Til dato har vi ikke oplevet forespørgsler på mange billeder, som f. eks. kunne være til kommercielt brug. Alle forespørgsler har været fra medlemmer m. fl. som har bedt om enkelte billeder, og dem sender vi uden beregning. Vi opfordrer dog altid modtagerne til at angive Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø som kilde.

Vi vil fortsat opfordre både medlemmer og gæster til at kigge ind på www.arkiv.dk,  og se nærmere på den store base af informationer om vores samling, herunder de mange billeder.

Bestyrelsen
Bestyrelsen for SLFS har i forbindelse med lederskiftet på Samsø Museum fundet det relevant at undersøge mulighederne for et mere formaliseret samarbejde med museet. Vi har dog endnu ikke været i stand til at finde et tidspunkt, hvor alle deltagere har kunnet deltage, men vi arbejder videre med sagen.

Foreningens regnskab for 2016 er nu ved at være klar til revision, og det ser ud til, at vi også denne gang kan glæde os over et postivt resultat. Regnskabet vil blive gennemgået på generalforsamlingen til juni.

Kommende arrangementer

Temaweekend 18-19. marts 2017 om slægtsforskning [AFLYST / UDSAT]
Det har vist sig sværere end forventet at få en temaweekend i marts måned stablet på benene, så vi må udsætte arrangementet endny en gang.

Generalforsamling 2017
Afholdes lørdag den 10. juni 2017 på Onsbjerg gl. Skole

Årbogspræsentation 2017
Præsentationen af årets årbog foregår lørdag den 25. november 2017 i Besser Forsamlingshus. Programmet offentliggøres senere.


logo_slfs.gif