Årgang 23

Nummer 4

November 2024

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø

"Ingen fremtid - uden fortid"

Endnu en årbogspræsentation i Besser Forsamlingshus er på vej, og det er hovedtemaet for dette nyhedsbrev. Efter den helt store koncertoplevelse sidste år, vender vi tilbage til en lidt mere afslappet præsentation af årbogen, hvis tema denne gang er: "Post på Samsø".

Foreningens bestyrelse har nedsat en arbejdsgruppe, som bearbejder Samsoeroots, vores helt fantastiske database over mennesker, der har, eller som gennem tiden har haft tilkytning til Samsø. Vi bringer her en opdatering fra arbejdgruppen sammen med forskellige andre nyheder fra foreningen og vores samling i Onsbjerg.

Endelig er der jo også andre forskellige aktiviteter på bedding. Dem finder du en oversigt over sidst i nyhedsbrevet

Har du ikke mulighed for at deltage i årbogspræsentationen, så husk at bestille årbogen  online, så sender vi den til dig, så snart den er udkommet.

Bestilling kan foretages her: http://www.genealogy-samsoe.dk/BestillingAarbog.asp


Posthuset i Kolby Kås omkring 1910. Læs om bygningens lidt svære starttid i årbogen.
Udsnit af postkort udgivet af Fotograf F Petersen, Molsgade 11, Aarhus.

Årbogspræsentationen 2024
Den 24. december 2024 kan det danske postvæsen fejre sit 400 års jubilæum. Det fejrer vi på Samsø ved at lade temaet for årbogen være "Post på Samsø".

Bogen indledes af en artikel af Christian Adamsen om en seglstampe og dens mulige sammenhæng med nogle dokumenter fra Samsø tilbage i 1400-tallet. Herefter indeholder bogen en række artikler om posten på Samsø gennem tiden, alle skrevet af Niels Erik Thunbo Pedersen, som gennem mere end 30 år har samlet på emner, der har med postvæsenet på Samsø at gøre, og som også har udstillet diise emner på både danske og nordiske frimærkeudstillinger.

Bogens afsnit om post starter med en en gennemgang af rutesejladsen på Kattegat gennem tiden, fra 1600-tallet og frem til vore dage. Vi kommer en tur omkring Kyholm, som sendte og modtog breve gennem postekspeditionen på Samsø. Herefter er der fokus på postkontorerne i Kolby Kås og Tranebjerg og deres udvikling gennem tiden, inden vi skifter over til postbudene og deres postomdeling på Samsø fra 1800-tallet og frem til nu. Dernæst bliver to særlige kapitler omkring brevposten gennemgået: Skibsbrevkasser på færgerne og Luftpost under isvinteren i 1922, inden der sluttes af med en lille artikel om postforbindelsen til Samsø i nyere tid.

Kombinerer man denne årbog med de artikler, vi har bragt i tidligere SLFS-Årbøger, får man et ganske godt overblik over Samsøs samlede posthistorie fra den spæde start og frem til i dag, hvor postmængden jo er kraftigt faldende og postvæsenet ikke længere har monopol på omdelingen af breve i Danmark.

Årbogen bliver præsenteret i Besser Forsamlingshus lørdag den 23. november 2024.

Prisen på årbogen ændrer vi ikke på: Medlemmer kan på dagen købe den nye årbog til en særpris af kun kr. 100 mod normalt kr. 125. For ikke-medlemmer er prisen som sædvanligt kr. 160.

Program for dagen:
14:00 – Salg af den nye årbog (brug bestillingsseddel - uddeles på dagen).
14:30 – Servering af kaffe/te og kage.
14:45 – Formanden byder velkommen
15:00 – Introduktion af årbogen v/ Niels Erik Thunbo Pedersen
15:45 – Pause
16:00 – Introduktion fortsat
16:45 – Afrunding
17:00 – Tak for i dag

Middag efter præsentationen
Efter en mindre pause, hvor der kan strækkes ben og trækkes lidt frisk luft, afholdes sædvanen tro en festmiddag kl. 18.30 for dem, som på forhånd har tilmeldt sig. Tilmelding sker til Christa Rasmussen på telefon 21 47 96 05 eller email christa.rasmussen@gmail.com senest fredag den 15. november.

Tøv ikke med at tilmelde dig. Disse festmiddage plejer at være rigtigt hyggelige - og korte og motiverede indlæg er altid velkomne.

Vi har igen i år entreret med Pia Kleis, som har sammensat denne dejlige menu for os: Honningmarineret svinekam, ovenbagte kartofler med garniture og til dessert: citronfromage. Prisen for denne festmiddag er blot kr. 185,00 og vin, øl og vand kan købes på stedet.

Åbent i Samlingen
Søndag den 24. november om formiddagen kl. 10.00 til 13.00 holder vi åbent for interesserede medlemmer, men kun efter direkte aftale med Niels Henrik Nielsen eller Robert Sørensen - senest lørdag den 23. november om eftermiddagen.

Kommende årbøger
Foreningen har de seneste to år udgivet årbøger med et fastlagt tema, og nu er tiden  inde til igen at udgive en årbog med en stribe af blandede små og gode historier. Vi skal hermed opfordre jer medlemmer til at foreslå artikler, og gerne sammen med forslag til forfattere af artiklerne. Vi modtager meget gerne forslag til emner, som ikke tidligere er blevet belyst.
Af andre gode emner arbejder vi i øvrigt stadig på ”Vognmænd på Samsø”, ”Jubilæumsudgave i 2026” og som et ganske nyt emne: "Bygmestre og de markante bygninger på Samsø”, som alle vil blive en form for tema-orienterede årbøger.

Nyheder fra foreningen
Virksomhedsmedlemmer
Foreningen har i løbet af året fået hele tre nye virksomhedsmedlemmer, som samstemmende synes, at vi formidler Samsøs lokalhistorie på fornemste vis, og som nok også selv er meget lokalhistorisk interesserede.
Vi er meget glade for den støtte vi således modtager fra vores i alt fire virksomhedsmedlemmer: Camping og Feriecenter Samsø, Lasse's Auto, Samsø Mægleren og Brdr. Kjeldahl – tak for opbakningen!

Samsoeroots
Nu er slægtsdatabasen på Samsoerootsdk/tng tilpasset datalovens regler for offentliggørelse af data om enkeltpersoner. Det har den konsekvens, at visse oplysninger om levende personer ikke længere kan vises offentligt. Til gruppen af levende hører også personer, som er døde for mindre end 10 år siden.

På Samsoeroots vises personer i levende-gruppen derfor nu kun med navn, køn, stilling og relationer til forældre, partnere og børn. Notatfeltet er skærmet af, og det samme er datoer for fødsel og ægteskab.

Denne ændring indebærer en større arbejdsopgave for holdet bag Samsoeroots. Tæt på 13.000 personer er markeret som levende, hvilket svarer til hen ad 10 % af databasens indhold. Hvor gamle kan vi blive? 110 år er en sjældenhed, men det er den alder, vi må regne med, før vi giver adgang til at se alle oplysninger om en person, som vi ikke har en dødsdato på. Dermed er vi sikre på, at vi overholder dataloven. I praksis kan ikke alle disse mange mennesker forventes at være i live eller være døde inden for de seneste 10 år. Behovet for opdatering af databasen er vokset betydeligt.

OPFORDRING: Besøg databasen og led efter personer, som du kendte, og som du ved er afdøde. Hvis du har en viden om dødsdato og gerne sted, som vi ikke har, vil vi med tak modtage din viden.

Baggrundsviden om dataloven
Jævnfør dataloven skal slægtsforskere skelne mellem følsomme og ikke-følsomme personoplysninger.

A) Alle oplysninger om mennesker, der har været døde i 10 år eller mere, er ikke-følsomme. Her er reglerne uændrede. Alle oplysninger er fortsat frit tilgængelige på Samsoeroots.

B) For de levende og med en dansk særregel dem, der endnu ikke har været døde i 10 år, er det mere kompliceret. Har skal slægtsforskere skelne mellem følsomme og ikke-følsomme oplysninger. Følsomme oplysninger er adoptioner, trosretning, seksuel orientering, sociale forhold, helbredsmæssige forhold, straffemæssige forhold, foto af personen og andre rent private forhold. Ikke-følsomme oplysninger er navn, køn, stilling og navne på familiemedlemmer.

Byvandring
Søndag den 6 oktober afholdt foreningen byvandring i Tranebjerg by med Ole Kæmpe og Niels Henrik Nielsen som guider. Turen startede og sluttede ved Medborgerhuset, hvor Samsø Kommune havde sponseret kaffe og kage. Ruten var tilrettelagt således, at de to hold skiftede guide ved trappen, der forbinder Langgade og Møllebakkestien, og guiderne gik således samme tur ud og hjem.
Ca. 40 nytilflyttede såvel som ”gamle” samsinger havde taget imod tilbuddet, og alle fik en fornøjelig eftermiddag i det flotte efterårsvejr.


Niels Henrik Nielsen byder velkommen til byvandringen.
Fotograf Mie Flydtkjær, Samsø Kommune.


Billeder fra byvandringen. Fotograf Mie Flydtkjær, Samsø Kommune.


Ole Kæmpe forklarer om byvandringen. Fotograf Mie Flydtkjær, Samsø Kommune.

Nyt fra samlingen
De frivillige arbejder til stadighed med forskellige registreringer, som, når de er afsluttede, kan vises som søgbare registre enten på vores hjemmeside eller via foreningens sider på arkiv.dk

Blandt de meget store projekter er protokollerne fra Købmandsgårdens bogføringsarkiv, et meget omfattende arkiv som kun giver mening at bevare såfremt indholdet gøres søgbart.

Arkivet har en stor og unik samling af sange, lejlighedsange såvel som fra foreninger m.m. og disse arbejder vi også på at gøre søgbare.

Slutteligt har vi en samling af ”Love, Placater og Forordninger” fra ca. 1735 – ca. 1890 som ganske vist ikke omhandler Samsø alene, men som dækker hele kongeriget. Disse skal også gøres søgbare via et register.

En ældre gave til foreningen er dukket frem igen og kan nu besigtiges som registrering M22 på arkiv.dk ”Korrespondance til Kolby Præsteembede”. En stor samling af nationale bestemmelser for skolevæsen, regnskaber under Holbæk Amtsråd samt en mængde meddelelser fra biskop og provsti.

Kommende arrangementer
Foreningen har på nuværende tidspunkt følgende arrangementer på vej:

Onsdage - 4. december 2024, 5. februar, 5. marts og 2. april 2025 - Slægtsforskercafé for alle interesserede
Sted Onsbjerg gl. skole (cafeen i stuen) kl. 19.00 - 21.00.
Få hjælp til den gordiske knude i din slægtsforskning. Du dukker bare op medbringende egen pc m.m. Vi lytter og forsøger at rådgive dig bedst muligt. Men søgninger skal du selv foretage og gemme på din medbragte pc/usb. Vi serverer kaffe/the m.m. i ventetiden. Frivillige: Christian Adamsen og Niels Henrik Nielsen.

Torsdag 7. november 2024 - Arkivernes Dag
Sted Onsbjerg gl. skole – cafeen og 1. sal.
Vores tema bliver ”Ukendte personer” fra forskellige områder rundt om på Samsø.
Vi forsøger at dække hele øen ind, således at der bliver noget for enhver smag. Vi viser et udsnit at vores ukendte billeder frem [e-serier].

Lørdag 23. november 2024 - Årbogspræsentation - og efterfølgende middag
Sted: Besser Forsamlingshus.
Programmet fremgår af artiklerne i dette nyhedsbrev - Husk tilmelding til spisningen.

Lørdag 14. juni 2025 - Ordinær Generalforsamling
Mere herom i et senere nyhedsbrev.

Lørdag 21. juni 2025 - Historisk vandretur over Heden
Mødested: p-pladsen bag Skovfogedhuset.
Vi skal høre anekdoter om Hedekongen som beplantede heden, observere naturen omkring os med orkideen Gøgeurt, vi kommer omkring Lilleør med Søren Peters hus, teglværket og ”Frederikshøj”.

På et tidspunmkt i 2025 – Et debatoplæg med ekstern mødeleder
Som afslutning på Aage Hulgaards store projekt om 60 års kommunalpolitik og ikke mindst kommunalvalg, konstitueringer og uro på bagsmækken, planlægger vi et debatmøde med en ekstern mødeleder. Dette møde vil blive afholdt i Kultursalen, Pillemarksvej 3, Tranebjerg. Mødet her vil være gratis og åbent for alle.

Guidede byvandringer
Foreningen har desuden en hel stribe af guidede byvandringer på tapetet, som alle afholdes i samarbejde med de stedlige borgerforeninger eller bylaug. Datoer og klokkeslæt vil blive oplyst via kommende nyhedsbreve og på hjemmesiden.

Vilkår for deltagelse i foreningens arrangementer:
Fælles for alle arrangementer er, at deltagelse er gratis for foreningens medlemmer, mens øvrige deltagere betaler kr. 50,00.

"Samlingen" har i øvrigt generelt åbent for medlemmer hver torsdag kl. 13:00-17:00 samt efter forudgående aftale via en af nedenstående kontakter.

Kontaktoplysninger
Bestyrelse
Niels Henrik Nielsen: e-mail: niels_henrik@nielsen.mail.dk Mobil: 61 70 21 98
Niels Erik Thunbo Pedersen: e-mail: nielsthunbo@gmail.com  Mobil: 40 77 95 55
Jens Erik Buur: e-mail: farfarbuur@gmail.com Mobil: 22 31 25 30
Jens Fokdal: e-mail: fokdal@pc.dk  Mobil: 21 47 96 05
Christa Rasmussen: mail: christa.rasmussen@gmail.com Mobil: 21 47 96 05
Suppleanter m.m.
Eva Fast:  e-mail: Eva.Fast@oncable.dk  Mobil: 20 20 79 60
Holger Folkmann Villumsen:  e-mail: hfvillum@proton.me  Mobil: 61 18 35 55
Robert Sørensen:  e-mail: rtsn@outlook.dk  Mobil: 24 61 12 05
Samlingen: e-mail: samlingen@genealogy-samsoe.dk  Mobil: 21 86 45 81

logo_slfs.gif