Årgang 24

Nummer 1

Marts 2025

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø

"Ingen fremtid - uden fortid"

Foreningslivet er godt i gang for tiden. Selvom foråret står på spring, er der stadig masser af aktivitet på "Samlingen" i Onsbjerg, og der er forhåbentlig også stadig masser af spændende aktivitet ud hos foreningens medlemmer indenfor både slægtsforskning og lokalhistorie.

Men snart bliver det jo for alvor forår, og så kommer der igen gang i udendørsaktiviteterne, herunder også guidede ture rundt omkring på Samsø. Du kan se en oversigt over de kommende ture, som foreningen er med til at arrangere, sidst i dette nyhedbrev, og husk så på at vi holder generalforsamling lørdag den 14. juni på Onsbjerg Hotel/Onsbjerg Lilleskole.

Dødsfald
Det var med stor sorg at foreningen kort efter nytår modtog budskabet om, at vores bestyrelsesmedlem Christa Rasmussen var gået bort. Christas pludselige død efter et hjertestop kom i den grad bag på os alle. Christa Rasmussen var stifter af den populære facebookgruppe "Gamle billeder og Fortællinger fra Nordby" og besad en helt enestående viden om Nordby by's indbyggere og deres indbyrdes slægtsforhold. Vore tanker og medfølelse går til Christas familie, venner og bekendte.

Suppleant Eva Fast er med kort varsel trådt ind i foreningens bestyrelse efter Christa Rasmussens bortgang.

Kontingent
Husk at betale årets kontingent til foreningen - men kun hvis du da ikke allerede har gjort det. Du kan altid tjekke via forenings hjemmeside, om du har betalt: 
http://www.genealogy-samsoe.dk/HuskKontingent2025.asp
Du er i øvrigt altid velkommen til at kontakte foreningens kasserer, Niels Erik Thunbo Pedersen, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har betalt eller ej. Kontaktoplysninger finder du sidst i dette nyhedsbrev.

Hvis du endnu ikke har betalt for 2025, så indbetal venligst 150,00 pr. husstand via bankoverførsel til vores konto i Danske Bank, 1551 - 60077193. Husk at anføre medlemsnummer sammen med indbetalingen. Kan du ikke huske dit medlems-nummer, så skriv i det mindste tydeligt navn og adresse, og så finder vi nok ud af det.

Nyt om Samsoeroots
Arbejdsgruppen for Samsoeroots har efterhånden opdaget en række udfordringer med TNG. Det er den software, vi anvender til at vise slægtsdata fra Samsø. Om kort tid bliver softwaren opdateret, og dermed skulle vort mindste problem være løst. Det viser sig også, at selve opsætningen af TNG kræver et grundigt eftersyn. Opsætningen styrer de oplysninger, vi viser. Om selve eftersynet er en lille eller stor opgave, ved vi endnu ikke, men den skal løses nu. Når opgaverne er løst, kan vi igen beskæftige os helhjertet med de oplysninger om slægt, der er synlige for alle på samsoeroots.dk/tng. Trods vanskelighederne er websiden nemlig fortsat synlig, og alle er mere end velkomne til at undersøge, om vi ved nok om jeres slægtninge. Har I noget at fortælle os, så skriv gerne. Adgang til kirkebøger efter 1960 har vi ikke, så vi er meget afhængige af andre kilder som eksempelvis bidrag fra mennesker med viden om slægterne.

Samsinger
Samsoeroots indeholder oplysninger om mennesker med relation til Samsø. Vi opdeler de registrerede personer i fire grupper:
1) En samsing er en person, som i forbindelse med fødsel, død eller en anden kirkelig handling er registreret i en kirkebog på Samsø. Borgerlige vielser på Samsø er også inden for denne definition.
2) Alle efterkommere registreres, når vi har kendskab til dem.
3) Desuden registreres personer, der er samlevende, gift eller har fået barn med en samsing. Den indgiftes forældre registreres også i Samsoeroots. Søskende og ældre generationer til disse registreres derimod normalt ikke med selvstændigt id-nummer, men de kan blive omtalt i noterne. Undtagelser fra denne begrænsning kan forekomme ved udredning af komplicerede familieforhold med for eksempel en persons andre ægteskaber eller indgiftes halvsøskende.
4) Tilflyttere udenfor ovennævnte definitioner kan efter nærmere vurdering blive registreret. Dette kan eksempelvis være tilfældet for en person, der er flyttet til Samsø med familien uden at blive registreret i kirkebogen.

Årbogspræsentationen i Besser
For at vi også her på Samsø kunne være med til at fejre, at det den 24. december 2024 var præcis 400 år siden, det danske postvæsen blev etableret, var temaet for årets årbog denne gang "Posten på Samsø". Bogen blev traditionen tro præsenteret i Besser Forsamlingshus, hvor der i dagens anledning også var lavet en lille udstilling af både postuniformer og forskelligt andet postalt udstyr.


Lidt fra postustillingen

 Effekterne var venligst stillet til vores rådighed af posthuset i Tranebjerg ved Kirsten "Post", JØM fra Samsø Posten og årbogens hovedforfatter, Niels Erik Thunbo Pedersen. Sidstnævnte holdt i forbindelse med præsentationen et foredrag om Samsøs Posthistorie - over emner der var knyttet til men ikke overlappende med årbogens indhold.


Præsentation af årbogen om Posten på Samsø

Efterfølgende var der som vanligt en dejlig middag, hvor snakken kunne fortsætte om Samsøs slægter og gamle og nye lokalhistoriske forhold.

Har du endnu ikke fået bestilt årbogen om Posten på Samsø, så husk at du stadig kan bestille den via bestillingsformularen på foreningens hjemmeside.

Nyheder fra samlingen

Kulturstatistik

Foreningens arkiv (Samlingen) er tilmeldt Sammenslutningen af Lokalarkiver (kaldet SLA) og hvert år i første kvartal indhenter SLA statistik om arkivernes samlinger, besøgende, henvendelser og medarbejdere i det forgangne år. De indberettede tal bringes herefter på Danmarks Statistiks hjemmeside og i Statistikbanken.
Her er tallene for 2024:

Åbningstimer: 200
Arkivets størrelse  i hyldemeter: 80
Tilvækst af arkivalier i hyldemeter: 3
Antal  billeder: 5.532
Digitale samling i GB: -
Tilvæksti digitale samlinger i GB: < 0,5
Antal besøgende i arkivet: 150
Antal deltaagere ved aktiviteter: 220
Frivilliges arbejdstimer: 2.000
Antal frivillige tilknyttet arkivet: 5

Sange fra Samsø
Samlingen rummer efterhånden virkelig mange sange, både sange fra foreningslivet såvel som lejlighedssange fra familierne rundt om på Samsø. For således selv at bevare overblikket og for også at give andre samme indblik, arbejder vi på at udarbejde et register for de 5 gamle kirkesogne og formentlig ét med øen Samsø som helhed. Registret vil, når det er færdigt, blive frigivet på foreningens hjemmeside.

Placater og love
Vi har over længere tid arbejdet på at afslutte et register for en stor samling af Placater og Love, alle fra årene mellem 1780 – 1857. Registreret vil snarest muligt blive lagt på vores hjemmeside og vil være søgtbart. Da mange af de gamle trykte udgaver er noget skrøbelige, vil vi kun skanne disse i et begrænset omfang. Vi anbefaler, at man kigger forbi arkivet, hvis man ønsker at studere denne unikke samling, som i alt omfatter mere end 15 ringbind med 500 - 600 Placater, forordninger og love i den originale udgave.


Ældste og nyeste dokument i denne samling fra hhv. 1734 og 1877.

Skibspapirer
Foreningens samling af arkivalier vises normalt ikke vises i fuldt omfang hverken på hjemmesiden eller via arkiv.dk, men vi gør dog undtagelser engang imellem. Således har vi for år tilbage fået adgang til et væld af personlige og erhvervsfaglige dokumenter for skibsfører Aage Børager og motorgaleasen MS Erna. Disse dokumenter har vi bearbejdet lidt og samlet dem i emnesamlingen M16 ”Skannede skibsdokumenter for MS Erna", med et væld af ejerdokumenter, salgspapirer fra skibsmægler J. Schultz, Kalundborg. I samlingen over arkivalier findes en mængde personlige dokumenter for skibets sidste ejer Aage Børager. Alle disse arkivalier har vi undtagelsesvist gjort tilgængelige som små pdf-filer på arkiv.dk.

Udskilning fra Samlingen
En stor og bestandig opgave er hele tiden at vurdere, hvad som skal bevares her lokalt, og hvad som giver mening at videregive til andre arkiver/institutioner, som har et andet og bredere sigte end Samsø. Indenfor dette feltet falder især tidsskrifter af enhver historisk art, som kun har fundet vej til Samsø gennem en lokal abonnent. Vi har således f. eks videregivet en stor samling af fagblade for datidens sognefogeder, hvor eneste omtale af Samsø var abonnentens postadresse.

Af andre emner, som udskilles, er dubletter af gamle telefonbøger, som jo rummer et væld af oplysninger om øens indbyggere, matrikler, vej- og gadenavne samt erhvervslivet, men som vi ikke rigtigt kan bruge mere end ét eksemplar af.

Årbog 2025
Redaktionen til årets årbog er blevet sammensat således at vi løfter opgaven i en bredere flok end tidligere. Den egenlige redaktion kommer til at bestå af garvede kræfter; Lise Gommesen, Kirsten Salomonsen og Robert Sørensen. Det er medlemmer af foreningen som alle kender til foreningen og det som er vores værdigrundlag. Som sparringspartnere til redaktionsgruppen har vi Niels Erik Thunbo Pedersen på den tekniske side og arkivleder Niels Henrik Nielsen med indsigt i arkivets gemmer.

På trods af at vi lige i øjeblikket har en liste med mulige artikler til årets årbog, vil vi fortsat gerne opfordre alle medlemmer til at foreslå artikler eller forfattere, som efter jeres mening kan skrive artikler. Det må selvfølgelig gerne dreje sig om emner, som ikke tidligere er blevet belyst så nøje. Men ud over årets udgivelse, ligger der jo også en jubilæumsudgave - nummer 25 i rækken - lige rundt om hjørnet, så det er godt at have noget at vælge imellem.

 

Kommende arrangementer
Foreningen har på nuværende tidspunkt følgende arrangementer på vej:

Onsdage - 5. marts og 2. april 2025 - Slægtsforskercafé for alle interesserede
Sted Onsbjerg gl. skole (cafeen i stuen) kl. 19.00 - 21.00.
Få hjælp til den gordiske knude i din slægtsforskning. Du dukker bare op medbringende egen pc m.m. Vi lytter og forsøger at rådgive dig bedst muligt. Men søgninger skal du selv foretage og gemme på din medbragte pc/usb. Vi serverer kaffe/the m.m. i ventetiden. Frivillige: Christian Adamsen og Niels Henrik Nielsen.

Lørdag 26. april 2025 Byvandring i Ballen Havn
Mødested: P-pladsen nord for den "røde" skibsværftsbygning. Byvandringen gennemføres i samarbejde med Ballen Borgerforening som efterfølgende er vært ved en kop kaffe m.m. i Borgerforeningens lokaler på festpladsen. Turguide er foreningens egen lokalhistoriker, Niels Henrik Nielsen, som bidrager med historiske nedslag i havnens udvikling, anekdoter fra egen tid som feriedreng ved bedsteforældrene og måske nogle skipperskrøner. Deltagerbetaling ved dette arrangement er aftalt til kr. 25,00 for alle deltagere og deltagelse kræver forhåndstilmelding på mobil 6170 2198.

Lørdag d. 7 juni kl. 14.00 - I sporet af Hedekongen N.C. Frederiksen o. m. a.
Mødested: P-pladsen bagved ”Skovfogedhuset”, Langøre 2.
En guidet tur fra Frederikshåb over Stranden til Søren Peters hus, til Frederikshøj og hjemad forbi Frederiksdal. Turen tager udgangspunkt i naturen, topografien og de sten vi ”møder” undervejs. Det være sig marksten, stendiger, tegl og mindesten. Varighed ca. 2 timer, distance omkring 4 kilometer. Forhåndstilmelding på mobil 6170 2198.

Lørdag 14. juni 2025 - Ordinær Generalforsamling
Sted: Onsbjerg Hotel/Onsbjerg Lilleskole
I forbindelse med generalforsamlingen vil vi gennemføre en guidet byvandring som bliver i samarbejde med Ole Pedersen fra Onsbjerg Borgerforening/Samsø Egnsarkiv. Bliver tilslutningen stor, vil vi dele holdet således at Niels Henrik Nielsen tilsutter sig som lokalguide. Mere om programmet for generalforsamlingen i det næste nyhedsbrev.

Fredag  21. juni 2025 kl. 13.30 – Guidet byvandring i Kolby Kaas
Mødested: P-pladsen v/Kaasen 15.
Vi gentager succesen fra 2024 og igen har vi allieret os med den lokale Carl-Johan Drejer som fortæller om stort og småt fra det gamle trafikale knudepunkt – Kaasen havn. Efter turen vil der blive serveret kaffe og kage på borgerforeningens solskinsplads ved det gamle Samsø Korn- og Foderstof (SAF).
Turen arrangeres i samarbejde med Kolby Kås og Omegens Borgerforening.
Forhåndstilmelding på mobil 6170 2198.

August - september 2025 – Et debatoplæg til kommunalvalg 2025
Sted: Kultursalen, Pillemarksvej 3, Tranebjerg.
Målsætning for offentliggørelse af projektet om de nu mere end 60 år som én sammenhængende Samsø kommune kan præsenteres for medlemmer og andre. Hvordan og i hvilken form kan vi endnu ikke være helt konkrete om, men det er vores intension at projektet bidrager til den tilstundende valgkamp til KV2025 og vi håber at det kan lade sig gøre inden at sommeren for alvor sætter ind. Vi håber også at forfatteren vil være tilstede og besvare spørgsmål i et mindre omfang, men meget mere om dette i et kommende nyhedsbrev.

Vilkår for deltagelse i foreningens arrangementer:
Fælles for de fleste arrangementer er, at deltagelse er gratis for foreningens medlemmer, mens øvrige deltagere betaler kr. 50,00. Særlige priser kan dog være angivet ved de enkelte arrangementer.

"Samlingen" har i øvrigt generelt åbent for medlemmer hver torsdag kl. 13:00-17:00 og i forbindelse med generalforsamlingen samt efter forudgående aftale via en af nedenstående kontakter.

Kontaktoplysninger
Bestyrelse
Niels Henrik Nielsen: e-mail: niels_henrik@nielsen.mail.dk Mobil: 61 70 21 98
Niels Erik Thunbo Pedersen: e-mail: nielsthunbo@gmail.com  Mobil: 40 77 95 55
Jens Erik Buur: e-mail: farfarbuur@gmail.com Mobil: 22 31 25 30
Jens Fokdal: e-mail: fokdal@pc.dk  Mobil: 21 47 96 05
Eva Fast:  e-mail: Eva.Fast@oncable.dk  Mobil: 20 20 79 60
Suppleanter m.m.
Holger Folkmann Villumsen:  e-mail: hfvillum@proton.me  Mobil: 61 18 35 55
Robert Sørensen:  e-mail: rtsn@outlook.dk  Mobil: 24 61 12 05
Samlingen: e-mail: samlingen@genealogy-samsoe.dk  Mobil: 21 86 45 81

logo_slfs.gif