Årgang 15

Nummer 3

Oktober 2016

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø

"Ingen fremtid - uden fortid"

Sommeren var lang i år og først på det seneste er efteråret kommet med både regn og rusk. Inden så længe er vinteren igen over os, og det er tid til at beskæftige sig med slægtsforskning og lokalhistorie, og et bevis på dette er, at vores årbog allerede i skrivende stund er godt på vej.

Da dette er det første nyhedsbrev efter årets generalforsamling har vi valgt at bringe det fulde referat denne gang, ikke mindst af hensyn til de medlemmer, der ikke bruger Internettet så meget i det daglige.

Ellers er hovedtemaet for dette nyhedsbrev selvfølgelig årbogspræsentationen i slutningen af november måned ...

Årbogspræsentationen 2016
Præsentationen af årbogen for 2016, "Pillemark - Beretninger fra en landsby og dens opland", finder også denne gang sted i Besser Forsamlingshus "Bygningen". Det sker lørdag den 26. november, og der vil være åbent allerede fra kl. 14.00.

Det vil være muligt at besøge arkivet, hvor der vil være åbent fra kl 10:00

Foreningen byder på kaffe, te og kage, hvorefter vi kort præsenterer den 16. udgave i rækken af årbøger. Medlemmerne kan på selve dagen erhverve årbogen til en særpris á kun 100,00 kr. Normalprisen for medlemmer er 125,00 kr. For ikke-medlemmer er prisen stadig 160,00 kroner.

Efterfølgende vil årbogen kunne erhverves gennem foreningen og ved de sædvanlige steder rundt på Samsø, ikke mindst hos SuperBrugsen i Tranebjerg.

Programpunkter for dagen med cirka klokkeslet:

14.00 - Salg af den nye årbog og Samsømærke
14.30 - Der serveres kaffe/te og kage
15.00 - Velkomst
15.15 - Præsentation af årbog, Samsø mærker med mere
16.30 - Afrunding

ÅrbogenForsid2016 ÅrbogenBagside2016

Årets bog handler, som titlen antyder, om byen Pillemark og de omkringliggende lidt mindre byer. Liggende mellem Tovbjerg og Møllebakken, med ringvejen østen og vesten om byen, rummede byen Pillemark mange små håndværkere, købmænd og interessante personligheder. De optræder i flere af artiklerne, ja de nævnes måske endog i flere af dem . De var jævnaldrende og voksede op i mellemkrigsårene og havde de samme skolelærere. De nød alle Vesterløkkens friske vand, nogle drog ud i verden.

Årbogen indeholder en lille snes artikler om virksomheder, foreninger og personligheder fra Pillemarks nyere tid. Mange af navnene vil vække genklang ved læseren, ja nogle vil trække lidt på smilebåndet når erindringerne vælder op i én.

Sofastenen af Arne Thunbo er de første små tyve år af hans erindringer som barnefødt i en af Pillemarks tre daværende købmandsbutikker - hjemme ved Ole Thunbo. Sofastenen eller Sælstenen ved Fogedmarken er barndommens holdepunkt i et hjem præget af stor travlhed og arbejde med butikken, landbruget og familiesammenkomster. Der er desuden omtale af skæve personligheder i den søndre del af byen.

Lossepladsen ved Oksemose beskriver med to tidligere ansattes egne ord, hvordan det hele startede og tiden frem til en ny fyldplads måtte tages i brug. Man kan vel sige at det var samfundets vigtigste virksomhed, men måske også den mindst populære. De svinede, og den lugtede, og røgen bredte sig til de nærmeste naboer - men de ansatte oplevede mangt og meget under deres daglige ture rundt over snart sagt hele øen. Alle samsinger kendte Helmer og hans ansatte. Sønnen "skralde-Ole" tog over, og han har hér sammen med en kollega åbnet en flig for nogle af deres mange erindringer.

Handelsgartner Ole Bryder var en rigtig iværksætter og var med overalt, hvor der skete noget nyt. Han blev måske en af landets førende gartnere indenfor orkidéer, idet han importerede frø direkte fra sydamerika, og han dyrkede mærkelige eksotiske frugter i sine drivhuse. Niecen Tove Printz og genboen Ivan Kjær har kendt gartneren, svæveflyveren og biavleren i hans lange liv på Østergade i Pillemark.

Storbrand i Pillemark 1926 af Knud Schou Poulsen - "Det brænder altid i Pillemark" var overskriften i datidens avis. Intet mindre end tre større brande har sat sit præg på bybilledet i dag. Knud's bedsteforældre boede i den ende af Storegade, som blev ramt af ildløs midt i tyverne. De tætliggende huse, alle med stråtag, var lette ofre ved brand.

Sommerhusområdet Anemonevej-Gyvelvej beskriver den spæde start med sommerhuse og feriepensionater. Forfatterens forældre havde investeret i et lille sommerhus, og alt var primitivt dengang. De hvide asparges dyrkedes stadig på den magre og stenede sandjord. Og vor handlede man så ind  dengang? Jo, det gjorde man da i Pillemark.

Maleren fra Samsø. Fra København via Berlin blev det til maleren på Samsø og en historie om at falde til og at blive taget godt imod. I artiklen får vi en levende beskrivelse af Pillemark og især forholdene hos nogle af byens gamle slægter indenfor landbruget. Inden da var livet præget af store op- og nedture, præget af uroen i Europa.

Vi kommer også omkring Boldklubben Godthåb og en tur i frysehuset. Vi besøger både skomageren og saddelmageren og posten skal vi da heller ikke glemme.

Pillemark havde unægtligt meget at byde på, også dengang.

Husk at foreningen og ikke mindst årbogsredaktionen meget gerne vil have Jeres  tilbagemelding på resultatet af vores anstrengelser, og skulle der blive behov for at supplere teksten med yderligere indhold, så kommer der forhåbentlig en årbog igen til næste år, hvor vi kan bringe dette.

Hvis man ikke har mulighed for at møde op ved præsentationen, er det også muligt at bestille årbogen via foreningens hjemmeside www.genealogy-samsoe.dk .

Det samme gælder Samsømærkerne for 2016, der igen i år supplerer årbogens billeder og forhåbentlig kan være med til at skabe forøget interesse for bogen. Samsømærkerne kan også bestilles via hjemmesiden www.genealogy-samsoe.dk.

Middag efter præsentationen
Efter præsentationen er der som sædvanligt en middag for foreningens medlemmer. Den afholdes også i Besser Forsamlingshus kl. 18.30.

Menuen er oksesteg, med kartofler, grøntsager, mormorsovs og glaserede løg, og der er citronfromage til dessert.   

Der kan købes vin, øl og vand til husets priser. Prisen for selve middagen forbliver 175,- kr pr. person og  betales kontant på dagen.

Tilmelding til spisning kan foretages til Britt Winkel på britt.winkel@gmail.com eller telefon 3170 7470, senest søndag den 20. november.

Referat af generalforsamlingen  den 21. maj 2016
Generalforsamlingen blev afholdt i gymnastiksalen på "Onsbjerg Gl. Skole".
Bilag m.m. kan findes foreningens Nyhedsbrev fra maj 2016

Gymnastiksalen var smukt dekoreret med gamle billeder fra Brdr. Degn i Besser samt en enkelt planche med Arne Grundorff's smukke malerier fra Besser-virksomhedens kantinelokale.

Inden selve generalforsamlingen fortalte Hans Ole Kjærulff om de talrige små fragtskuder med udgangspunkt på Samsø. Der havde været omkring 225 hjemhørende skonnerter på Samsø. I dag findes der på landsplan kun ét fragtskib under 1.000 brt. tons. Der er basis for at indsamle yderligere materiale, billeder om disse skibe og forhåbentlig kan det på et tidspunkt munde ud i en bogudgivelse om disse havets husmænd.

1 Valg af dirigent og stemmetællere: Dagsorden ifølge vedtægterne.
Dirigent: Jean Seeberg
I alt 38 personer var tilstede ved generalforsamlingen
Stemmetællere: Ane Mette Øster og Hans Ole Kjærulf.
2 Bestyrelsens beretning:

Se formanden beretning i indkaldelsen til denne generalforsamling.

Medlemstallet er stadig faldende

Når den nye bestyrelse er konstitueret holdes et møde med frivillige gruppen, hvor planer for fremtidigt arbejde planlægges.

Foreningen er ikke klar til at modtage digitale filer (billeder + tekst) fra givere på nuværende tidspunkt, da planlægning hvordan indleveringerne skal registreres skal være retvisende.

Foreningens hjemmeside er i stærk konkurrence med Facebook grupper.

Kommende årbog 2016 får titlen - Pillemark og opland.
Årbog 2017 kunne hedde – Foreningsliv på Samsø
Fra salen blev foreslået ½ bog med fastlagt tema og resten løse artikler.

3 Aflæggelse af revideret årsregnskab: Kassereren, Rita Sundstrøm gennemgik regnskabet. 

Se bilag driftsregnskab og status i indkaldelse til generalforsamling.
Regnskabet er revideret og godkendt af revisor, Torben Skanning.

Der var spørgsmål fra salen til momsafregning af salg af årbøger. Resultatet blev at den nye bestyrelse skal tage højde for en ny problematik om moms og evt. ansøge Skat om momsfritagelse.

4 Godkendelse af punkt 2 og 3: Punkterne 2 og 3 blev enstemmigt godkendt og med applaus.
5 Behandling af indkomne forslag: Bestyrelsen har foreslået at vedtægternes §7, sidste afsnit, der lyder således: Foreningens formue udover, hvad der er nødvendigt til afholdelse af de nødvendige udgifter, skal, medmindre generalforsamlingen bestemmer andet, anbringes i et lokalt pengeinstitut ændres, således at ordet ”lokalt” udgår.
Ændringsforslaget blev enstemmigt vedtaget.
6 Fastsættelse af næste års kontingent samt budget: Bestyrelsen foreslår uændret kontingent og det fremlagte budget for 2017 blev godkendt.
Kontingent forbliver som hidtil, kr. 150,- pr. husstand og kr. 500,- pr. virksomhed..
7 Valg af formand bestyrelsesmedlemmer, suppleanter og revisorer: a) Valg af formand
På valg er formand Niels Henrik Nielsen, der modtager genvalg.
Niels Henrik Nielsen blev genvalgt.

b) Valg af bestyrelse
Kasserer Rita Sundstrøm, ønsker ikke genvalg
Lise Beyer Gommesen blev genvalgt
Torben Palle Præst Jørgensen er nyvalgt

Niels Erik Thunbo Pedersen og Britt Winkel er ikke på valg i år.

c) Valg af suppleanter
Anne Lykke Hansen ønsker ikke genvalg.
Jens Erik Buur blev genvalgt
Morten Øster nyvalgt
.

d) Valg af revisor og revisorsuppleant
Torben Skanning og Jean Seeberg blev begge genvalgt.

8 Fastsættelse af dato for næste års generalforsamling: Bestyrelsen havde foreslået 10.06.2017, som blev godkendt
9 Eventuelt: Under generalforsamlingen var ophængt plancher på væggene, billedserien er fra Brdr. Degn i Besser. Serien har været ophængt i Besser Forsamlingshus i en periode.

Foreningen prøver at lave et kursus i slægtsforskning i aftenskoleregi. Lise Gommesen er tovholder på projektet.

Til slut blev der afholdt auktion over dubletter af bøger fra foreningens lager. Der blev et livligt budforløb..

Referent: Britt Winkel / Niels Erik Thunbo Pedersen
Dirigent: Jean Seeberg

Efter den ordinære generalforsamling blev der afholdt auktion over bøger og hæfter, som arkivgruppen anbefalede udskilt fra samlingen. Det blev et ganske morsomt indslag, hvor et enkelt lot fik hammerslag på 170 kroner, og så var det såmænd bare en Samsø skattebog fra 1952-53.

Den gode afvikling af generalforsamlingen fortsatte ved aftenens festmiddag, som igen i år blev afholdt på restaurant Dokken i Ballen. Det er dejligt at medlemmerne fortsat bakker op om traditionen med at slutte dagen i festligt samvær.  

Fremtidige årbøger
Vi har heldigvis stadig artikler på lager, som kan bruges i kommende årbøger, ikke mindst dem, der har "Foreningernes Samsø" som fællesnævner. Det dækker blandt andet over erhvervsforeninger, kulturelle foreninger, sociale foreninger med videre. Desuden vil vi jo gerne tilbyde bøger, der henvender sig mere bredt, men heldigvis ser det da ud til, at salget af foreningens bøger går strygende, uanset om de dækker et specifikt emne, eller de indeholder "blandede bolsjer". 

Samlingen
Registrering af billeder, skriftligt materiale og litteratur tager stadig en stor del af de frivilliges tid, men det sker dog ikke på vores åbningsdage. På åbningsdage har vi aftalt, hvem som modtager medlemmer og andre gæster.

Materiale registreret færdigt siden april måned tæller blandt andet:

  • Protokol fra Handels- og Kontor Medhjælper Foreningen (HKMF).
  • Forhandlingsprotokol for Damptærskeværket Besser samt oversigt over andelsselskabets medlemmer.
  • Laaneoversigt med ejer, matr. nr. taxationssum, bygningsassurance, areal samt laanesum for ca. 100 ejendomme og ejere i Kolby by, Kaasen, Permelille, Pillemark og Hårmark for Husmandskreditforeningens medlemmer i Kolby sogn.
  • Folkelig Universitetsforening Samsøs forhandlingsprotokol.
  • Protokol over anløb og afgange 1930-1942 for A/S Kolby Kaas havn.
  • Udflytternes Tærskeselskab, Thorup.
  • Virksomhedsarkiv for detaillist Hans Peter Degn og senere cykelhandel (Hans Degns Enke).
  • Regnskabs- og kundeprotokoller for tidsperioden 1908 - 1923.
  • Regnskabsmateriale fra 1942 - 1946 for smed Rasmus Jensen, Østerby.
  • Besser kommune, forskellige regnskaber fra 1923 - 1933.
  • Kolby pastorat - korrespondance, regnskaber og vedligeholdelse af præstegården.
  • Onsbjerg pastorat korrespondance, udklip og begæring om optagelse på valgliste 1922.
  • Elinstallatør Hans Karl Kaas, Østerby. Regnskabsmateriale 1930 - 1946.
  • Redaktør Robert Jensen om livet under 2. verdenskrig.
  • Anebeskrivelse for sadelmagermester Jens Chr. Johannes Jensen, 1886 - 1970. 
  • Samlet arkiv for flere bedrifters kontrolforeningsregnskaber, prøvemalkninger m.m.
  • Rejsebeskrivelse, Siam - Danmark 1918 af Hans Vilhelm Riegels.
  • En 80-aarigs erindringer - Kristine Henriette Schjødt, Østerby.
  • Kaptajn Jens Søren Hansen Sørensens maritime karriere.

Vi vil fortsat opfordre både medlemmer og gæster til at kigge ind på www.arkiv.dk,  hvor der efterhånden er opbygget en stor base af information om samling, herunder masser af billeder.

Foreningens frivillige arbejder hele tiden på at synliggøre og at gøre vores indsamlede materiale tilgængeligt for medlemmer. Det vil sige, at hvor vi har store samlinger, forsøger vi at gøre dem søgbare via vores hjemmeside. Medlemmer kan derfra søge om vi har tilgængeligt materiale om netop deres hus eller aner.

For tiden arbejdes der bl.a. på en database for Karl Johan Christensen, som lavede kloakarbejder ved mange af sydøens ejendomme. En anden større samling er en oversigt over ca. 700 love og forordninger som er udstedt i tiden fra 1770 og til 1860.

Et af foreningens medlemmer Per Thorkild Hansen, søn af skibsbygger Gotfred Hansen, var i løbet af sommeren fortæller, da træskibet Paneeraq fyldte 80 år. Det fejrede Foreningen til Træskibets Fortsatte Beståen, og vi fik lov til at sælge foreningens årbog: Træhåndværk på Samsø, signeret af Per. T. Hansen.

I august måned holdt bestyrelsen og de frivillige fællesmøde for at drøfte det kommende års arbejde, hvilke udfordringer vi kan mødes af, og hvilke stærke sider vi skal dyrke.

Vi har stadig besøg af medlemmer både medlemmer og gæster udefra, og det sker endda, at gæsterne synes så godt om det, vi kan tilbyde, at de vælger at melde sig ind.

Kommende arrangementer

Arkivernes dag lørdag den 12. november 2016
Åbent på arkivet i Onsbjerg gl. Skole - med fokus på arkiv.dk. Annonceres i Samsø Posten.

Årbogspræsentation 2016
Præsentationen af årets årbog foregår lørdag den 26. november 2016 i Besser Forsamlingshus. Se programmet i starten af dette nyhedsbrev.

Temaweekend 18-19. marts 2017 om slægtsforskning
Desværre blev det planlagte aftenskolearrangement i efteråret ikke til noget, så vi forsøger i stedet at gøre noget selv og planlægger at afholde en temaweekend i marts måned på Onsbjerg Gl. Skole.

Generalforsamling 2017
Afholdes lørdag den 10. juni 2017 på Onsbjerg gl. Skole


logo_slfs.gif