Vi er også på Facebook:  FaceBookIcon.gif

logo.gif (4325 bytes)
Stiftet 19. maj 2001

Nyt om SLFS:
Nyhedsbrev februar 2024
Husk at betale kontingent
Husk at bestille Årbogen 2023
Det sker i 2024
Samsø billed database
Samsø slægtsnavne
 

UK.png English Summary

Nyeste artikler:

Opdateret:
11/07/2023
af: Niels Erik Thunbo Pedersen

Webmaster:
Niels Erik Thunbo Pedersen

Sprog/Language:

Persondatapolitik:
Persondata- og Cookiepolitik

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø Du er ikke logget ind
LOG IND
»Ingen fremtid - uden fortid«
Årbogen 2007
Årbog 2007 forside.jpg

Årbog 2007 bagside.jpg
"Rejst af Samsinger"

Under ovenstående tema bringer vi i år en række beretninger om Samsø’s mindesmærker rejst i tidens løb for at hædre betydningsfulde personer eller for at mindes skelsættende begivenheder i vor historie. Der fortælles i tekst og billeder om tilblivelsen af disse mindesmærker og om de pågældendes liv og virke og om begivenhedernes forløb.

Her er et lille udpluk af bogens indhold:

  • Mændene bag udsigtsområdet ved Ballebjerg, sognerådsformand Morten Madsen og købmand Niels Nygaard og stenen på Telegrafbakken med navnene på de mænd, der under første verdenskrig holdt vagt på ”Udkigsstation Issehoved”.
  • Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920 fejrer Samsø med hele fire mindesten i Nordby, Toftebjerg, Brundby og på Kongehøjen.
  • Trækorset på den lille kirkegård på Kyholm, bliver genindviet i 1932 til minde om de døde, der blev begravet her fra befæstningsanlæggene under Englandskrigene 1801-1814 og senere, da øen tjente som karatænestation under den store kolera epidemi.
  • Kongehøjen anlægges omkring en stenalderhøj ved Onsbjerg i 1866 som tak til grundlovens giver Frederik VII i en periode hvor hæftige forfatnings- og klassekampe danner grobund for de nye politiske rørelser, der baner vej for det demokrati, vi kender i dag.
  • Medstifteren af Det radikale Venstre, senere indenrigsminister Ove Rode, valgt til rigsdagen på Samsø i 1910 får sin sten rejst på Møllebakken i Tranebjerg.
  • Jens Gylling Holm, Østerholm hædres for sit banebrydende forsøgsarbejde indenfor kvægavlen med indførelsen af den kunstige befrugtning af køer, et initiativ, der kom til at danne skole ikke alene i det øvrige land, men i resten af Norden og så langt som til USA.
  • I skolegården i Tranebjerg rejstes i 1916 en smuk bronzebuste for Samsøs store skolemand, Michael Blegvad, der i 1885 startede Samsø Realskole, der også blev en landskendt kostskole.
  • På plænen ved Tranebjerg kirkelade står mindestenen over Lars Rasmussen, købmanden i Ballen, der blandede sig i alt politisk fra anlæggelsen af nye havne, fattighuse, forsamlingshuse til de store landspolitiske spørgsmål.
  • Tæt ved indkørslen til Brattingsborg skov rejste samsinger i 1894 en smuk sten for den legendariske godsinspektør, August Kruse, grevskabets øverste embedsmand fra 1839 til sin død i 1881. Kruses store stensamling danner i dag grundstammen i Samsø Museums fine arkæologiske samling. En anden af godsets embedsmænd A. E. Mühldorff, skovridderen, der havde kongeligt blod i årene, fik sin sten rejst i skoven for sit lange virke i Samsøs skove fra 1875 til sin død i 1932.

Bogen blev præsenteret den 24. november 2007 i Besser Forsamlingshus, hvor årbogsredaktionen gav en gennemgang af nogle af årets emner.

Bogen kan bestilles gennem foreningen - Se nedenfor.

Redaktør på Årbog 2007:
Morten Holm Madsen

Bestilling af Årbog 2007:
On-line bestilling af årbøger

www.genealogy-samsoe.dk - 0
Grafik og tekst er optimeret til Internet Explorer
Set bedst med en skærmopløsning på 1024 x 768 eller højere
AspUpload Table Editor
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.03