Vi er også på Facebook:  FaceBookIcon.gif

logo.gif (4325 bytes)
Stiftet 19. maj 2001

Nyt om SLFS:
Nyhedsbrev februar 2024
Husk at betale kontingent
Husk at bestille Årbogen 2023
Det sker i 2024
Samsø billed database
Samsø slægtsnavne
 

UK.png English Summary

Nyeste artikler:

Opdateret:
19/04/2024
af: Niels Erik Thunbo Pedersen

Webmaster:
Niels Erik Thunbo Pedersen

Sprog/Language:

Persondatapolitik:
Persondata- og Cookiepolitik

Slægts- og Lokalhistorisk Forening Samsø Du er ikke logget ind
LOG IND
»Ingen fremtid - uden fortid«
Endnu en succesfuld årbogslancering
Skrevet af: Michael Klejs, 30/11/2013 - Redigeret af: Niels Erik Thunbo Pedersen
Vis Oversigten

Besser Forsamlingshus var igen rammen om foreningens traditionelle årbogslancering, der i år fandt sted lørdag den 23. november.

Næsten 90 personer havde trodset det lidt lumske vejr og bænket sig ved Pia Kleis’ smukt opdækkede kaffeborde. I år var kringlen udskiftet med lagkage og småkager.

Foreningens formand bød velkommen til den fyldte sal og introducerede kort årbogen, der har titlen ”Samsø stort og småt”. Herefter gav han ordet til en af årbogens forfattere, Bent Sjørslev, der har skrevet om Decca-stationen, hvor hans far var ansat i 40 år. Bent fortalte levende om stationen - og ikke mindst om masten på 108 meter, der blev bygget få år efter krigen og var virksom i godt 50 år. Selv om anlægget af mange blev betragtet som en del af den kolde krig og derfor lidt hemmeligt, så var der alene tale om et civilt navigationssystem. Det bestod af fire sendere rundt om i landet med hovedstation på Samsø. Bent har igennem nogle år samlet forskellige remedier fra anlægget og kunne bl.a. fremvise nogle meget gamle reservedele, som var en del af Marshall-hjælpen fra USA. På de gamle pakker stod der nemlig med blå bogstaver på hvid baggrund: ”Leveret af Amerikas Forende Stater til Europas Genopbygning”.

Bent sluttede af med at vise en lille film fra dagene i 2000, hvor den store mast blev væltet.

Efter pausen fortalte tidligere smedemester i Pillemark, Jørgen Østergård, om sin tid på Samsø. Beretningen begyndte med en fremvisning af det samske smedelaugs gamle fane, og Jørgen fortalte om nogle af de gamle faneritualer. Hvis et medlem var afgået ved døden, skulle fanen for eksempel sænkes tre gange ned i den åbne grav. Jørgen fortsatte med at fortælle, at han var kommet til Samsø som blot 22-årig for at overtage en smedeforretning i Pillemark. Det var i 1958. I starten havde han haft problemer med at forstå dialekten, men alt i alt var det blevet til mange gode år på Samsø. Jørgen fortalte bl.a. om skoning af den sidste hest, om det voksende traktorsalg og om den skæbnesvangre Samsø Farm.

Både før, under og efter præsentationerne var der godt gang i salget af den nye årbog og julemærkerne. Da dagen var omme, kunne kassereren tilfredst konstatere, at det samlede salg af bøger nåede op på næsten 250 stk., når forudbestillingerne medtages.

Om aftenen var der arrangeret middag i Besser Forsamlingshus for de medlemmer som havde tid og lyst. Pia Kleis bød på en lækker trerettersmenu til 175 kr. De ca. 25 medlemmer, der deltog, fik en hyggelig aften, som fint rundede en god dag af.

www.genealogy-samsoe.dk - 0
Grafik og tekst er optimeret til Internet Explorer
Set bedst med en skærmopløsning på 1024 x 768 eller højere
AspUpload Table Editor
Powered By: Snitz Forums 2000 Version 3.4.03